12 Ιουλίου 2013

Η μαντίλα παρέμεινε υπό απαγόρευση

иран женщина хиджаб
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αναγνώρισε ως νόμιμη την απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας στα σχολεία. Η Δικαστική Επιτροπή απέρριψε την καταγγελία τριών κατοίκων της Σταυρούπολης, που προσπάθησαν να επιτύχουν ακύρωση της απόφασης της περιφερειακής κυβέρνησης, βάσει της οποίας στην τάξη απαγορεύεται στις μαθήτριες να φορούν μουσουλμανική μαντίλα. 
Παρόμοιες απαγορεύσεις ήδη εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ., στη Μπασκιρία, την Αντιγκέι και το Νταγκεστάν. Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις: στο Ταταρστάν, λόγου χάριν, δεν απαγορεύονται οι μαντίλες. Και από το νέο εκπαιδευτικό έτος σε όλες τις περιφέρειες θα είναι υποχρεωτική η σχολική στολή. Για τη μορφή της κάθε περιφέρεια θα αποφασίσει η ίδια.
Στην περιφέρεια Σταυρούπολης η δυσαρέσκεια μερικών κατοίκων προκάλεσε απαγόρευση από μέρους των περιφερειακών Αρχών της ένδυσης με ισλαμικές μαντίλες στην τάξη. Ως αποτέλεσμα στο Δικαστήριο κατατέθηκε αγωγή με την απαίτηση να ακυρωθεί η υιοθέτηση της σχολικής στολής στη Σταυρούπολη. Η Επιτροπή διοικητικών υποθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου την απέρριψε. Όμως αυτή η απόφαση θα καταγγελθεί, δήλωσε ο δικηγόρος Μουράντ Μουσάεφ, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής:
- Βέβαια, η σημερινή δικαστική απόφαση, όπως και η προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου Σταυρούπολης, δεν υπαγορεύεται από το νόμο, δεν υπαγορεύεται από το δίκαιο. Πρόκειται για διακριτικές αποφάσεις, αντισυνταγματικές πράξεις, τις οποίες θα καταγγείλουμε στο Προεδρείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσίας.
Τη μαντίλα υποστήριξε όχι μόνο ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Μουφτήδων της Ρωσίας, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αρνητικά για την πρωτοβουλία των δημοσίων υπαλλήλων εκφράστηκε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος μεταξύ της Εκκλησίας και της Κοινωνίας, πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας έχει τονίσει επανειλημμένα: δεν γίνεται λόγος για την παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων, στα σχολεία θα πρέπει να απαγορευτεί επίδειξη οποιουδήποτε θρησκεύματος. Στο θέμα αναφέρεται ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Νεότατων Κρατών Αλεξεϊ Μαρτίνοφ:

- Φυσικά, αυτό όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη συναίνεση, αλλά και ακρωτηριάζει τα παιδιά. Η τελεσίδικη επιθυμία των μουσουλμάνων γονέων να αναγκάζουν τα κορίτσια να φορούν μαντίλα στο σχολείο έχει αρκετά παράξενο χαρακτήρα, όταν αυτό αφορά ένα πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό κράτος.
Ακριβώς σ΄αυτά τα συμφραζόμενα στα τέλη του περασμένου έτους αναφέρθηκε στο θέμα της εισαγωγής σχολικής στολής ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε: «Το κράτος μας είναι κοσμικό και ακριβώς πρέπει να ενεργούμε πάνω σ΄αυτή τη βάση». Ο αρχηγός του κράτους τόνισε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να μελετήσει τη διεθνή πείρα. Το λαμπρότερο παράδειγμα είναι η Γαλλία. Ο νόμος για την απαγόρευση της θρησκευτικής ενδυμασίας στα ιδρύματα δημόσιας εκπαίδευσης εκεί είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2004. Και όσο κι αν αυτό είναι παράξενο, ο αριθμός των συγκρούσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Απλώς λόγω του ότι εμφανίστηκαν σαφείς απαιτήσεις και σαφής θέση του κράτους. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, αν αυτό αρέσει σε κάποιους ή όχι.