12 Ιουλίου 2013

Ανεφάρμοστες αερολογίες

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/07/fotopoulos-syn.jpg
Τελικά πολλά μπορεί να λένε, αλλά μάλλον δεν είναι αποφασισμένοι να μετασχηματιστούν σε κόμμα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν λέμε κόμμα, δεν εννοούμε να διαλυθούν οι συνιστώσες, όπως θέλουν ο Τσίπρας και οι υποστηρικτές του και αντιδρούν κάποιοι λίγοι. Αυτό είναι εσωτερικό τους πρόβλημα, το οποίο ουδόλως απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πραγματικά να γίνει κόμμα, ένας και μόνο τρόπος υπάρχει: να εξηγήσει τι σχεδιάζει να κάνει, ν΄ αναλύσει τους τρόπους που καθιστούν εφικτή την επιδίωξή του και ν΄ αποδείξει ότι είναι ρεαλιστικές οι στοχεύσεις του.

Δεν θα κουραστώ να το λέω και να το ξαναλέω. Οσο δεν υπάρχουν στοιχειωδώς λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε στοιχειωδώς σοβαρό κόμμα είναι αδύνατη. Και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του αρχηγού του το ίδιο κωμικές όσο και η προσπάθειά του να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή τη φορά το μενού περιείχε την παλιά σπεσιαλιτέ «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ».

Τι καταλαβαίνει όποιος ακούει το σύνθημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα Μνημόνια; Μα φυσικά ότι θα ακυρωθούν όλες οι επιπτώσεις που προήλθαν από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.

Τίποτα λιγότερο απ΄ αυτό. Αλλά τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Η Ελλάδα του 2009 ανήκει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ή είναι ενδεχόμενο ν΄ αναβιώσει στο απώτερο μέλλον.

Για να έχει την παραμικρή αξία η διαβεβαίωση για ακύρωση των Μνημονίων, θα έπρεπε να συνοδεύεται από λεπτομερή παράθεση των ανατροπών που θα επέλθουν και των μέτρων που θ΄ ακυρωθούν. Γιατί αν πρόκειται να πανηγυρίσουμε τη λήξη της μνημονιακής εποχής, αλλά να διατηρηθούν σε ισχύ όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων, είναι αυτονόητο ότι κοροϊδευόμαστε.

Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας πραγματικά πιστεύει ότι η παρουσία του στην πολιτική είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανατροπή της σημερινής πολιτικής και οικονομικής ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αλλά εκείνο που με βεβαιότητα γνωρίζω είναι ότι η βασικότερη αιτία που η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης αρνείται να πάρει στα σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του είναι η ανικανότητά του να πείσει ότι ξέρει τι θέλει να κάνει και ότι μπορεί να το κάνει.
bartzinopoulos@hotmail.com
 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ