21 Ιουνίου 2013

Σύγκρουση στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας Σκηνές «εμφύλιας σύρραξης» στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201306/137876/images/det_17TH_TURKEY_1489978f.jpgΤου Νίκου Στέλγια Οι τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την μεγάλη λαϊκή εξέγερση αποτελούν αφορμή για να ξεσπάσει μια νέα θύελλα στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας της γειτονικής χώρας. Τις τελευταίες ώρες, οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ με το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (ΑΚΡ) γνωρίζουν νέα επιδείνωση.Πριν από λίγες ώρες, ο βουλευτής του ΑΚΡ, Σαμίλ Ταγγιάρ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Τούρκου Προέδρου. Ο κ. Ταγγιάρ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον κύκλο του Τούρκου Πρωθυπουργού, δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι αδυνατεί να κατανοήσει την στάση που τηρεί που ο κ. Γκιουλ σε ότι αφορά τον νέο κοινωνικό και πολιτικό αναβρασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγγιάρ, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2014, ο κ. Γκιουλ επιχειρεί να εξασφαλίσει πολιτικά κέρδη και να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκλογή του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας. Ωστόσο, ο κ. Ταγγιάρ υπενθυμίζει ότι στις εκλογές του επόμενου έτους, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα, γεγονός που δυσχεραίνει την επίτευξη των στόχων του Προέδρου Γκιουλ. Οι δηλώσεις του κ. Ταγγιάρ ήρθαν την στιγμή που ο Πρωθυπουργός Ερντογάν πραγματοποίησε μια κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γκιουλ.

Χθες, το απόγευμα, ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον Τούρκο επιτελάρχη, Νετζντέτ Οζέλ και τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Ερντογάν μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Γκιουλ. Πριν από αυτή την συνάντηση, ο κ. Γκιουλ δέχθηκε τον επιτελάρχη Οζέλ. Μέχρι στιγμής, ο τουρκικός τύπος δεν έχει αναφέρει τις λεπτομέρειες αυτών των κρίσιμων συναντήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος Γκιουλ αισθάνθηκε την ανάγκη να διαφοροποιήσει δημοσίως τις θέσεις του για την υπόθεση του πάρκου Γκεζί. Σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα, το οποίο το 2007 τον έκλεξε στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας, ο κ. Γκιουλ απευθύνθηκε στους διαδηλωτές και ακτιβιστές με συμφιλιωτικά μηνύματα.

Σκηνές εμφυλίου πολέμου στις όχθες του Βοσπόρου
Χθες το βράδυ, στην περιοχή Γενίκοϊ του Βοσπόρου επικράτησαν σκηνές εμφυλίου πολέμου. Το βράδυ της Πέμπτης, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο πάρκο του Γενίκοϊ και ύψωσαν την φωνή τους κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Στο πλευρό των πολιτών βρέθηκαν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Γύρω στις 21.00, μια ομάδα, η οποία σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες αποτελούταν κυρίως από τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος, επιτέθηκε με διάφορα αντικείμενα στους διαδηλωτές και στους ακτιβιστές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξαιτίας της επίθεσης υπήρξαν τραυματισμοί. Η τουρκική αστυνομία επενέβη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.Το βράδυ της Πέμπτης, ένταση επικράτησε και στους δρόμους της Άγκυρας και της Μερσίνης. Για μια ακόμη φορά, η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών με αντλίες νερού και χημικά.