21 Ιουνίου 2013

«Δωράκι» Ομπάμα στη Μέρκελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Βερολίνο μόλις 100 μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές
getFiazesleΤου Παντελή Βαλασόπουλου
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, λέει ένα ρητό και ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χθεσινή πρώτη επίσκεψή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε, με απόλυτη ειλικρίνεια, την παραπάνω ρήση.Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, δέχθηκε επιθετική ερώτηση από Γερμανίδα δημοσιογράφο, η οποία του είπε: «Κύριε πρόεδρε, μας έχετε απογοητεύσει. Γιατί δεν κλείσατε το Γκουαντάναμο;».Ο πρόεδρος Ομπάμα χαμογέλασε ελαφρά και απάντησε: «Ηθελα και θέλω να κλείσω το Γκουαντάναμο. Ομως, στις ΗΠΑ, συναντώ στο θέμα αυτό ισχυρές αντιδράσεις από τη Γερουσία. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νόμιζα. Και έμαθα ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει όλα όσα θέλει στη ζωή του, και αυτό είναι σοκαριστικό για εμένα».


Γερμανικός καύσωνας

Λίγη ώρα αργότερα, έβγαλε το σακάκι του, δηλώνοντας έκπληκτος για τον καύσωνα της γερμανικής πρωτεύουσας και μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ανέβηκε με άνεση στο πόντιουμ και κοιτώντας ανατολικά –προς την κατεύθυνση της Μόσχας- έκανε μια ιστορική πρόταση: ζήτησε από τη Ρωσία διαπραγματεύσεις, ώστε να μειωθούν στο ένα τρίτο οι πυρηνικές κεφαλές στα οπλοστάσια των δύο υπερδυνάμεων.Εκφώνησε ωστόσο και έναν λόγο, μπροστά σε ένα επιλεγμένο για λόγους ασφαλείας ακροατήριο 6.000 ατόμων, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το απόλυτο δείγμα της φιλελεύθερης Αμερικής.Και διάλεξε να το κάνει αυτό σε ένα σημείο-σύμβολο, στην πόλη που αγαπά όσο καμία άλλη στην Ευρώπη τους Αμερικανούς προέδρους.Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε το πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να καταπολεμηθεί η ανεργία και κυρίως αυτή των νέων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να συνεργαστούμε όλοι, ώστε οι νέοι στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στην Αθήνα και στη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας τους».Οι λέξεις δικαιοσύνη και ελευθερία επαναλήφθηκαν πολλές φορές στον λόγο του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι «η αδικία και η φτώχεια οπουδήποτε στον κόσμο είναι απειλή για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Δεν είμαστε μόνο πολίτες της Αμερικής και της Γερμανίας, αλλά πολίτες όλου του κόσμου».

Ο ίδιος δήλωσε το πόσο μεγάλη σημασία πρέπει να έχουν οι αγώνες για την υπεράσπιση των μειονοτήτων κάθε είδους, των μεταναστών και των ομοφυλοφίλων, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία δείχνουν στους υπόλοιπους το πώς μπορούμε να σεβαστούμε το περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη, κάτι που θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε και εμείς».

Πενήντα χρόνια μετά τον Τζον Κένεντι στο Βερολίνο, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλησε να μιμηθεί τον προκάτοχό του με το ιστορικό «είμαι ένας Βερολινέζος» -στα γερμανικά-, απλώς είπε ένα «ευχαριστώ πολύ» στην ίδια γλώσσα και έφυγε βιαστικά με την κ. Μέρκελ για να βρει καταφύγιο σε δροσερό μέρος, όπου και συναντήθηκε με την αδελφή του που ζει στη Γερμανία, αλλά και τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ.

Της ομιλίας στην Πύλη του Βρανδεμβούργου προηγήθηκε μακρά συνομιλία με την καγκελάριο Μέρκελ, όπου –όπως έδειξε και η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε- δεν ήταν όλα ρόδινα.

Συμφώνησαν σε ένα πράγμα: ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα δώσουν μεγάλες πνοές ανάπτυξης και στις δύο μεριές του Ατλαντικού.Και οι δύο έμειναν πιστοί στις θέσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη μπορούν να παντρευτούν. Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον να βλέπει τους Ευρωπαίους εταίρους της σε καταστάσεις ύφεσης.

«Είμαστε εξαγωγική χώρα και για να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, θέλουμε ευημερία και ανάπτυξη για όλους στην Ευρώπη. Και γι” αυτό, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας εκεί που χρειάζεται».

Αναζητώντας την ανάπτυξη

«Ολοι θέλουμε το ίδιο. Ανάπτυξη και συντάξεις με αξιοπρέπεια», είπε και ο Ομπάμα. «Πρέπει να έχουμε ισορροπημένους ισολογισμούς, αλλά να εντάξουμε στην πολιτική μας και την ανάπτυξη. Δεν πρέπει να χαθεί μια γενιά στην ανεργία», πρόσθεσε ο πρόεδρος.Εκεί όπου υπήρξαν έντονες διαφωνίες και εκδηλώθηκαν και στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ήταν το θέμα παρακολούθησης του Διαδικτύου από τις αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες.Η Μέρκελ, σε μια επίδειξη πυγμής, αναφέρθηκε στην αξία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, λέγοντας πως αυτό αποσόβησε 50 τρομοκρατικές επιθέσεις, έσωσε πολλές ζωές και στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη γενικότερα.Συμπλήρωσε δε ότι στο μέλλον πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος με την επίσκεψή του στο Βερολίνο –εκατό μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές– έκανε ένα μεγάλο δώρο στην Ανγκελα Μέρκελ, αφού και στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι αυτή θα είναι η καγκελάριος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης και τα επόμενα τέσσερα χρόνια.