21 Ιουνίου 2013

«ΠΟΝΕΤΙΚΟΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ «Θα πάθει η υγεία τους που στέκονται όρθιοι...»

Συνεχίζεται με ηρεμία και δίχως επεισόδια η όρθια σιωπηλή διαμαρτυρία των Τούρκων πολιτών στις πλατείες της χώρας, όπου εντυπωσιακό στοιχείο των εξελίξεων ήταν χθες η αιφνίδια επίσκεψη που πραγματοποίησε στα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Φράνσις Ρικαρντιόνε.Πώς θα δικαιολογούνται οι συλλήψεις των νέου τύπου διαδηλωτών; Μα για το καλό της υγείας τους...
Η επίσκεψη του Ρικαρντιόνε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τα προσκείμενα στην κυβέρνησή του μέσα ενημέρωσης, εδώ και μέρες προβάλλουν τον ισχυρισμό περί διεθνούς συνωμοσίας με στόχο την κυβέρνηση Ερντογάν.
«Αποδίδουμε σημασία στην ελευθερία έκφρασης και στην ελευθερία ειρηνικών διαμαρτυριών», είπε κατά την έξοδό του από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ο Ρικαρντιόνε και τόνισε: «Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας παραμένουν ισχυρές και υγιείς. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη προς την τουρκική δημοκρατία». Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, η Τουρκία «έχει σημασία για τις ΗΠΑ. Θα συνεχιστούν οι σχέσεις μας με τη χώρα αυτή με την οποία έχουμε κοινά συμφέροντα τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον τουριστικό χώρο».Ο Ρικαρντιόνε συναντήθηκε με το σύμβουλο του Ερντογάν, Γιαλτσίν Ακντογάν, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες της «θεωρίας συνωμοσίας».

 Κατά τα άλλα, η ηρεμία είναι αυτό που επικρατεί στις πλατείες. Ερωτηθείς χθες σχετικά με τη νέα μορφή διαμαρτυρίας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είπε πως «δεν είναι βίαιη διαμαρτυρία, η οποία μάλιστα είναι και ωραία. Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τις διαμαρτυρίες αυτές». Ο Αρίντς είπε πάντως ότι «μπορεί να υπάρξουν προβλήματα υγείας για τους διαμαρτυρομένους, αν στέκονται όρθιοι για πολλές ώρες» και αναρωτήθηκε «πώς στέκονται με τις ώρες; Δεν έχουν δουλειά να κάνουν;».

Ανεξάρτητα από την ηρεμία που επικρατεί, μία από τις κληρονομιές που απ' ό,τι φαίνεται άφησαν οι εικοσαήμερες διαδηλώσεις είναι και θα είναι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης, ειδικά με έναν όμιλο επιχειρήσεων, τον όμιλο Κοτς, από τους μεγαλύτερους της Τουρκίας. Κατά τις διαμαρτυρίες, το ξενοδοχείο «Ντιβάν», που βρίσκεται πίσω από το πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ, είχε ανοίξει τις πόρτες του στους διαδηλωτές, διαμορφώνοντας μάλιστα και χώρους πρώτης βοήθειας.

Ο Ερντογάν στις ομιλίες του έχει αφήσει αιχμές εναντίον «κύκλων του κεφαλαίου». Εδώ και λίγες μέρες, αρθρογράφοι του φιλοκυβερνητικού τύπου βάλλουν εναντίον του ομίλου Κοτς. Σημειώνεται ότι πολλοί διαδηλωτές, με μηνύματά τους στα κοινωνικά μέσα, έχουν διατυπώσει όλες αυτές τις μέρες θετικά σχόλια για το εν λόγω ξενοδοχείο, αλλά και γενικότερα για τον όμιλο Κοτς.