21 Ιουνίου 2013

Πώς σχολίασαν οι αναλυτές τις δηλώσεις Bernanke

Murat Toprak, επικεφαλής στρατηγικής EMEA FX (HSBC): Οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, όπου εξαιτίας της νομισματικής χαλάρωσης υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στις μετοχές και τα ομόλογα αναδυόμενων χωρών. Τα ομόλογα των χωρών αυτών δεν προσφέρουν κάποιο risk premium και η διόρθωση ήταν επιβεβλημένη. Η Τουρκία και η Νότια Αφρική είναι από τις πιο εκτεθειμένες στις εισροές ξένων κεφαλαίων, εξαιτίας των ελλειμμάτων τους, αλλά η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι η καλύτερα προφυλαγμένη σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.


Valentin Marinov, υπεύθυνος στρατηγικής G10 (Citigroup): Εδώ και καιρό υποστηρίζαμε ότι η ροή εκτύπωσης νέου χρήματος θα έφθανε σε μια παύση. Τα πρώτα θύματα αυτής της ενέργειας ήταν τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών. AUD, CAD, NZD έκαναν την αρχή και στη συνέχεια ακολούθησαν πολλά νομίσματα της κατηγορίας G10. Η απόφαση της Fed θα ανοίξει έναν νέο γύρο απωλειών για τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και αυτό θα αυξήσει και τις διακυμάνσεις στο FX.

Jim Reid, επικεφαλής στρατηγικής (Deutsche Bank): Η απόφαση της Fed έκανε τις αγορές ακόμα πιο ευαίσθητες στα μακροοικονομικά στοιχεία και είναι πιθανό ότι αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα τη μεταβλητότητα που προκαλεί κάθε σοβαρό μακροοικονομικό στοιχείο. Εκτιμούμε ότι αν τα μακροοικονομικά στοιχεία των επόμενων εβδομάδων είναι θετικά, η διάθεση για ρίσκο θα δεχθεί εκ νέου πιέσεις εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου.

Hans Redeker, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος (Morgan Stanley): Η ενέργεια της Fed να υπονοήσει την απόσυρση της στήριξης έδωσε ώθηση στο δολάριο ενώ ταυτόχρονα πίεσε τα νομίσματα χωρών με εξωτερικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης, ένα από τα νομίσματα τα οποία εκτιμούμε ότι θα δεχθούν πιέσεις είναι η στερλίνα. Παρά τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της βρετανικής οικονομίας, εάν η Fed προχωρήσει σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής, αυτό θα είναι καταστροφικό για τη στερλίνα.
http://www.express.gr