21 Ιουνίου 2013

Κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση Τουρκία: Προφυλάκιση 18 ατόμων για τις διαδηλώσεις

Φωτογραφία: Reuters Δεκαοκτώ μέλη του τουρκικού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP) προφυλακίστηκαν την Παρασκευή, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγορικής ένωσης CHD.Οι κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και για «φθορά δημόσιων αγαθών» που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ESP επισύρουν ποινές πολυετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Τρίτης και συνέλαβε 62 μέλη του ESP. Παράλληλα, πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της εφημερίδας Atilim και του πρακτορείου ειδήσεων Etkin, που πρόσκεινται στο ESP. Άλλες 23 συλλήψεις έγιναν στην Αγκυρα.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι η επιχείρηση προετοιμαζόταν εδώ και ένα χρόνο και είχε στόχο «την τρομοκρατική οργάνωση MLKP (Κομμουνιστικό Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα), που συμμετείχε επίσης στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί».
 
Συνολικά 24 άνθρωποι προφυλακίστηκαν μετά τις συλλήψεις κατά την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας το περασμένο Σάββατο στο πάρκο Γκεζί , σύμφωνα με τη δικηγορική ένωση CHD, η οποία αναμένει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.
 
Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές εκατοντάδων ανθρώπων , από τους οποίους 600 στην Αγκυρα και την Κωσνταντινούπολη. Οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
 
Σύμφωνα με τονν τουρκικό νόμο, η αστυνομία μπορεί να επιβάλει τετραήμερη προσωρινή κράτηση, πριν από την προσαγωγή του κρατούμενου στον εισαγγελέα, ο οποίος αποφασίζει για την απαγγελία κατηγορίας, την παράταση της προσωρινής κράτησης ή την απελευθέρωσή του.