07 Απριλίου 2013

Ουδετερότητα Ε.Ε. για την ΑΟΖ

Της Μικαέλλας Λοίζου

Ο Φούλε επιμένει ότι η Άγκυρα πληροί τα κριτήρια για άνοιγμα της ενέργειας - Έναρξη διαλόγου σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών αποφασίστηκε με τον Λίβανο, με στόχο τη συνεκμετάλλευση, καθώς η γειτονική χώρα βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτήσεων
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ επέδειξαν ενδιαφέρον για μεταφορά του κυπριακού αερίου από το οικόπεδο 3 στις ακτές

Ουδέτερη στάση τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα του ανοίγματος του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου 15 για την ενέργεια, καθώς επίσης και αναφορικά με τις τουρκικές απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και σε σχέση με τις παράνομες συμφωνίες του ψευδοκράτους με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων στις χερσαίες και κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Δρ Ελένη Θεοχάρους. Χθες ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, απάντησε σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλει η κ. Θεοχάρους, υποστηρίζοντας ότι τεχνοκρατικά η Τουρκία είναι έτοιμη για το άνοιγμα του κεφαλαίου 15.


Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές απειλές, ο κ. Φούλε παρέπεμψε την κ. Θεοχάρους στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των οποίων η Τουρκία υποχρεούται να δεσμευτεί προς «δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προσφεύγοντας, εάν αυτό χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Υπέδειξε, επίσης, πως στα Συμπεράσματα αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Στο Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους-μέλους, ή κάθε πηγή προστριβών ή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Όχι στην «αιγαιοποίηση»
Θέση της κ. Θεοχάρους είναι πως δεν μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο 15 εφόσον η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζει, δε, ότι κακώς γίνεται αναφορά σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, διότι δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία κράτους-μέλους της Ε.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Δεν είναι δυνατόν, υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής, να «αιγαιοποίησουμε» την κυπριακή ΑΟΖ, επειδή έτσι το θέλει η νεο-οθωμανική τουρκική πολιτική και να παγώσουμε το φυσικό αέριο.