05 Ιανουαρίου 2016

Τουρκία: Διαδηλώσεις υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων ετοιμάζει το HDP


Τουρκία: Διαδηλώσεις υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων ετοιμάζει το HDP

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα HDP προγραμματίζει διαδηλώσεις υπέρ της αυτονόμησης και αυτοδιοίκησης των Κούρδων της Τουρκίας πριν τα τέλη Ιανουαρίου, σε μια περίοδο που ένας εκ των συμπροέδρων του ερευνάται, έπειτα από δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε την αυτονόμηση και μεγαλύτερη αυτοδιαχείριση της κουρδικής μειονότητας στην γειτονική χώρα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις πληγώνουν την Τουρκία εκεί που πονάει

  • Επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Τουρκία θέτει εν αμφιβόλω τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Ερντογάν
  • Η ενίσχυση του δολαρίου αποκαλύπτει τα αδιέξοδα της τουρκικής οικονομίας
  • Η κόντρα του συστήματος Ερντογάν με την κεντρική τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια συνεχίζεται
  • Η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας πλήττει παραδόξως τις τουρκικές εξαγωγές που αυξάνονται κατά όγκο αλλά μειώνονται σε αξία
  • Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στους κλάδους όπου δραστηριοποιείται η μεσαία τάξη της χώρας και παραμένουν χαμηλά στους κλάδους που στηρίζουν την οικονομία της Ανατολίας
  • Η υποχώρηση των εξαγωγών απειλεί τον κοινωνικό ιστό στη νοτιοανατολική Τουρκία
  • Οι πολεμικές συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία ακρίβυναν τη ζωή των Κούρδων της Τουρκίας

Τα λάθη συνεχίζονται στη Συρία


Του Στέλιου Φενέκου*
Κάνοντας την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα της Συρίας και οι προεκτάσεις του στο προσφυγικό, στις τρομοκρατικές δράσεις στη Γαλλία, σε άλλες χώρες καθώς και στην υποβόσκουσα σύγκρουση της Ρωσίας με τη Τουρκία ήταν αυτό που μας αφήνει τις πικρότερες αναμνήσεις. Η διευθέτησή του καθυστερεί και θα συνεχίσει να επηρεάζει δυσμενώς όλο τον κόσμο, γιατί τα λάθη στην αντιμετώπισή του συνεχίζονται. Συγκεκριμένα:

Σαουδική Αραβία - Ιράν: Οι τρεις επιπτώσεις της κρίσης

Σαουδική Αραβία - Ιράν: Οι τρεις επιπτώσεις της κρίσηςΜητροπούλου Ειρήνη -Οργή, διαδηλώσεις, εμπρησμοί, διακοπή διπλωματικών σχέσεων. Η εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ρίχνει λάδι στη φωτιά του θρησκευτικού σχίσματος, και της στρατιωτικής βίας στη Μέση Ανατολή, την ώρα που μαίνεται ο εμφύλιος στο Ιράν, και ένας «πόλεμος δι΄αντιπροσώπων» στην Υεμένη.

Τα αδιέξοδα της Σαουδικής Αραβίας και το Ιράν


Του Ζαχαρία Μίχα*-Η εκτέλεση του κορυφαίου Σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία από το καθεστώς των Σαούντ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή, φέρνοντας με τον πιο δραματικό τρόπο στην κορυφή της ατζέντας το σχίσμα Σουνιτών - Σιιτών, των δυο διαφορετικών εκδοχών του Ισλάμ, μια δογματική διαίρεση 14 αιώνων τόσο σοβαρή που είχε οδηγήσει τον Σαουδάραβα σουνίτη –και τρομοκράτη– Οσάμα μπιν Λάντεν να αποκαλέσει τους Σιίτες μεγαλύτερο εχθρό από τους Εβραίους.

Οι Γκρίζοι Λύκοι εστιάζουν στο Κυπριακό Επίσκεψη αντιπροσωπείας του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος στα Κατεχόμενα Του Νίκου Στέλγια


Με μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη ξεκινά η πολιτική επικαιρότητα του νέου έτους στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μια σημαντική αντιπροσωπεία από την Τουρκία επισκέπτεται την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ζητεί να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια αντιπροσωπεία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), υπό την προεδρία του βουλευτή και καθηγητή-διεθνολόγου Ουμίτ Όζνταγ πραγματοποιεί επίσκεψη στα Κατεχόμενα.Η αντιπροσωπεία του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος συναντήθηκε με μια ομάδα Τουρκοκύπριων καθηγητών, αναλυτών-διανοουμένων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα. Η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αύριο, η αντιπροσωπεία του ΜΗΡ αναμένεται να πραγματοποιήσει μια διάσκεψη Τύπου προτού αναχωρήσει για την Τουρκία.

Διεθνοποιείται το κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας Oμάδα δικηγόρων προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Του Νίκου Στέλγια


Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά και κουρδικά μέσα ενημέρωσης από το βράδυ της Παρασκευής, πλέον το κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας έχει μεταφερθεί στο διεθνές προσκήνιο.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, μια ομάδα δικηγόρων από την τουρκική επαρχία Μπάτμαν προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και ζήτησαν την έκδοση μιας απόφαση σχετικά με την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο κουρδικό κίνημα.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922 Συγκινητικά Θεοφάνια στη Σμύρνη

<p>Ο εορτασμός των Θεοφανίων έχει προγραμματιστεί με τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σμύρνης</p>

Για πρώτη φορά θα τελεστεί επίσημα αύριο στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.

Από την ΤΜΤ στην ISIS…


Του Λάμπρου Καουλλα-Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Μία σύντομη αντιπαραβολή της δράσης της TMT τού τότε με αυτήν της ISIS και των τουρκομανικών παραστρατιωτικών σχηματισμών σήμερα, που καταδεικνύει τις εκπληκτικές ομοιότητες Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη ρευστότητα των σχέσεων μεταξύ του πλήθους των αντι-ασαντικών δυνάμεων, χρησιμοποιώντας την τακτική και επιχειρησιακή μεθοδολογία που εφάρμοσε ήδη στην Κύπρο… Η ISIS εξυπηρετεί την Τουρκία ως ένα χρήσιμο εργαλείο γενικής αποσταθεροποίησης και με το πρόσχημα της «προστασίας» των Τουρκομάνων η Τουρκία προωθεί τα κατά Νταβούτογλου νεο-οθωμανικά περιφερειακά επεκτατικά της σχέδια, στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας τάξης

Αδιέξοδη κλιμάκωση από Ριάντ

Με άλλα λόγια, τόσο ο αποκεφαλισμός του Νιμρ όσο και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη είναι δείγματα γραφής της στρατηγικής αμηχανίας που έχει κυριαρχήσει στην Οικογένεια Σαούντ, παρόμοια με αυτήν που διακατέχει τους τελευταίους μήνες τους Ερντογάν - Νταβούτογλου. Σήμερα, με δεδομένη την απροθυμία αλλά και τις πολιτικές παρενέργειες που θα είχε μια εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην εκστρατεία κατά των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η λύση δεν είναι άλλη από το Ιράν και τους συμμάχους του στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη, στη Χεζμπολάχ, στο Νότιο Λίβανο, συν τους Κούρδους αντάρτες στη Βορειοανατολική Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.

Ανεβαίνει το διπλωματικό θερμόμετρο στην περιοχή μας Του Νίκου Στέλγια


http://ekurd.net/wp-content/uploads/2016/01/450x360xKurdish-YPG-forces-at-the-Tishrin-dam-Syria-Dec-26-2015-Reuters.jpg.pagespeed.ic.AH9GvOm7bC.jpgΣε «επικίνδυνα» επίπεδα σκαρφαλώνει το διπλωματικό θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή μας. Η νέα ένταση στις σχέσεις Τεχεράνης- Ριάντ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η περιοχή μας, από τη Μεσοποταμία μέχρι τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου έχει χωριστεί σε αντίπαλα, εχθρικά στρατόπεδα, τα οποία αναμετρώνται σε διάφορα πεδία. Με τη στρατηγική θέση, την οποία κατέχει η Κύπρος στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, καλείται να παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία τις μεγάλες εστίες έντασης, οι οποίες, στις αρχές του 2016, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Χρονιά δοκιμασίας για την Ε.Ε. το 2016

Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ. Oι ανισότητες στο εσωτερικό της Ε.Ε. αποκτούν άλλη ποιότητα, καθώς πλάι στο παραδοσιακό ρήγμα μεταξύ Βορρά - Νότου αναπτύσσεται ένα νέο ρήγμα μέσα στον ίδιο τον γαλλογερμανικό πυρήνα της Ενωσης. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Το γεγονός ότι Μέρκελ, Σόιμπλε, Τσίπρας και Βαρουφάκης συγκαταλέγονται από τα περισσότερα ευρωπαϊκά μίντια μεγάλης επιρροής στο Top 10 των Ευρωπαίων πολιτικών που άφησαν το θετικό ή αρνητικό ίχνος τους στο 2015, είναι κάτι που δεν ξαφνιάζει κανέναν. Αλλωστε δεν πρόκειται για αξιολόγηση, αλλά για απλή αποτύπωση των τετελεσμένων. Γεγονός είναι ότι η χρονιά που πέρασε σφραγίστηκε από μια υπαρξιακών διαστάσεων κρίση της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ελλάδα.

Πατριωτισμός, Eθνικισμός, Eυρωσκεπτικισμός

http://i.imgur.com/W23f4sd.jpg
H​​ Eυρώπη φοβάται τον Eθνικισμό, την πανικοβάλλει το δικό της αποκύημα. Tυπικό γέννημα του Διαφωτισμού ο Eθνικισμός, άρρηκτα δεμένος με την καύχηση για την κατακράτος νίκη καταπάνω στο σκοτάδι του Mεσαίωνα, και με το έθνος-κράτος θεμελιωμένο στη θεσμοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, στην απολυτοποίηση των οραμάτων της ατομοκεντρικής κατασφάλισης.Ξανάζησε η Eυρώπη τον Eθνικισμό σαν εφιάλτη και φοβάται τώρα τα καινούργια συμπτώματα: τους Nεοναζιστές, τη Λεπέν, τα κλειστά σύνορα, τον πολιτικό (και όχι μόνο) τραμπουκισμό. Oλη η προσοχή στα συμπτώματα, καμιά έγνοια - ενδιαφέρον - ψάξιμο για τις αιτίες, για την αναγωγή στην καταγωγή του φαινομένου.

Οι συντηρητικοί Τούρκοι φοβούνται τον Άγιο Βασίλη και... τον Darth Vader

Η αξιοπιστία της Άγκυρας αμφισβητείται εντός και εκτός συνόρων


Η αξιοπιστία της Άγκυρας αμφισβητείται εντός και εκτός συνόρωνΤου Κώστα Ράπτη -Η έκφραση "δυο καρπούζια σε μία μασχάλη” υπάρχει και στην τουρκική γλώσσα. Αποτυπώνει δε εύγλωττα τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας που έχει το διπλό εγχείρημα του Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει "διά στρατιωτικής χειρός” την αναμέτρηση με το κουρδικό στοιχείο εντός συνόρων, την ώρα που οι βλέψεις του εις βάρος της Συρίας έχουν προκαλέσει μια νεοψυχροπολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.Αποτελούν βέβαια και τα δύο επιδιώξεις που απορρέουν από την ίδια τη φύση της εξουσίας που ασκεί ο πρόεδρος Ερντογάν στη γείτονα, καθώς ο προσεταιρισμός της εθνικιστικής ψήφου και η περιθωριοποίηση της Αριστεράς αποτελούν απαραίτητο όρο επιτυχίας για την κεντρική επιδίωξή του να μετατρέψει το πολίτευμα και τύποις σε προεδρικό. Ταυτόχρονα, η εμμονή με την "αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό”, παρά την αλλαγή των περιφερειακών και διεθνών συσχετισμών αποτελεί τελευταία γραμμή άμυνας των τραυματισμένων νεοθωμανικών φιλοδοξιών της Άγκυρας, αλλά πλέον και "δρόμο χωρίς επιστροφή” - μπροστά στις συσσωρευόμενες αποκαλύψεις για τις παντοειδείς συναλλαγές των Τούρκων ιθυνόντων με το τζιχαντιστικό στερέωμα.

Aν δεν τα καταφέρουμε σε 365 μέρες, θα τα καταφέρουμε σε 366!

http://2.bp.blogspot.com/-q2J0qn-QbvU/T1OykqL0Q4I/AAAAAAAAAg8/VsZPYUQhhIg/s1600/%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%98%CE%97%CE%A3.jpg
Πόσο φτωχοί είμαστε χωρίς την παράδοσή μας; Το σκεφτόμουν βλέποντας σε μια εκπομπή απ’ το αρχείο της ΕΡΤ ένα αφιέρωμα στα κάλαντα. Όπου στη Θράκη, αλλά και στη Ρόδο, λόγω της ασυνέχειάς του ελληνισμού μέσα στους αιώνες, τραγουδάει ο λαός για έναν Αγιοβασίλη με χαρτί, ραβδί και καλαμάριαν ξέρεις γράμματα πες μας τ΄αλφαβητάρι, του λένε τα παιδιά, και τότε το ραβδί ανθίζει και το καλαμάρι γράφει στο χαρτί τα γράμματα. Κι ύστερα ο Αγιοβασίλης ζευγολάτης! Που επισκέπτεται τη νύχτα της πρωτοχρονιάς τα νοικοκυριά να δει αν οι χωρικοί προσέχουν τα ζώα τους!..

Μακιαβελισμός

http://www.enikos.gr/images/resized/396x540_0ea7ae23a864ce9f7828cefd4d30a88d.jpgΕλεγε ο Αριστοτέλης (κι έκτοτε γενεές Ελλήνων επαναλαμβάνουν λόγω της ασυνέχειας του έθνους) ότι «το γαρ έαρ ου μια χελιδών ποιεί», ήτοι ότι ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη. Αντιθέτως,από ένα νύχι καταλαβαίνει κανείς τον λέοντα, την ύαινα, το τσακάλι και άλλα είδη ζώντων ζώων ή τεθνεώτων. Απ’ την τρέχουσα κυβέρνηση τα περιμένω πλέον όλα! Στο σύμφωνο συμβίωσης η κυβέρνηση που διασύρει το όνομα της Αριστεράς πέρασε διάταξη που ποινικοποιεί έτι περαιτέρω τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Αναλυτικώς: στον νόμο 4356/ΦΕΚ Α’ 181 της 24ης Δεκεμβρίου του 2015 (Σύμφωνο Συμβίωσης), η κυβέρνηση τερτιποειδώς έχωσε διάταξη (άρθρο 27) με την οποίαν αντικαθιστά το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα ως εξής: «Οποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητόδρομου, σιδηρόδρομου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλέγραφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος. Αν η πράξη της παραγράφου 1 είχε σημαντική διάρκεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη».

Ο "πυρομανής" Οίκος των Σαούντ

Ο &quot;πυρομανής&quot; Οίκος των Σαούντ
Του Κώστα Ράπτη Ήδη πριν από την Πρωτοχρονιά μπορούσε κανείς να γνωρίζει ότι το 2016 θα είναι για τη Σαουδική Αραβία μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το πετρελαιοπαραγωγό βασίλειο, το οποίο για δεκαετίες αποτελούσε στα μάτια της Δύσης τον πυλώνα της σταθερότητας για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, βρίσκεται οικονομικά πιεσμένο, διπλωματικά απομονωμένο και στρατιωτικά παγιδευμένο σε αδιέξοδες περιπέτειες. Το ότι επέλεξε σε αυτή τη συγκυρία να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, προκαλώντας το σιιτικό στοιχείο εντός και εκτός των συνόρων του με την εκτέλεση του κληρικού Nimr al-Nimr, καταδικασμένου σε θάνατο για τις ειρηνικές διαδηλώσεις του 2011-2012, καταδεικνύει τον πανικό του Οίκου των Σαούντ και την αδυναμία του για ορθολογικό σχεδιασμό.

«Ιστορική» ποινή φυλάκισης σε Κούρδο δήμαρχο Το κουρδικό κίνημα κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «πολιτική γενοκτονία» Του Νίκου Στέλγια


Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Τουρκία, η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να επιβάλλει σε Κούρδο πολιτικό και δήμαρχο ποινή φυλάκισης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Bαν, Μπεκίρ Καγιά, ο οποίος είχε εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καταδικάστηκε σήμερα σε 15ετή κάθειρξη, στο πλαίσιο της δίκης του KCK, με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.
Η είδηση κάνει τον γύρω των μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή έχει διακόψει την λειτουργία της η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Βαν.

Εξομάλυνση με το Ισραήλ και σκλήρυνση στο Κουρδικό λέει ο Ερντογάν Του Νίκου Στέλγια

Με μια νέα τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας τάσσεται υπέρ της εξομάλυνσης και της ομαλοποίησης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τη συγκεκριμένη εξέλιξη «αναγκαία» για την υπεράσπιση και την κατοχύρωση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του τουρκικού Τύπου, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στο ενδεχόμενο της εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ. Επίσης, υπενθυμίζει τους όρους της δικής του πλευράς: «Οι όροι μας είναι ξεκάθαροι. Συγνώμη, αποζημιώσεις και άρση του εμπάργκο. Στο θέμα του εμπάργκο, είπαν ότι «μπορούν να περάσουν στη Γάζα αγαθά και οικοδομικά υλικά μέσω Τουρκίας». Αυτό δεν αποτυπώνεται καθαρά στο γραπτό κείμενο. Ένα άλλο θέμα στο οποίο δίνουμε σημασία είναι το ιερό τέμενος του Αλ Ακσά. Το Ισραήλ στην περιοχή έχει ανάγκη μια χώρα σαν την Τουρκία. Και οφείλουμε να δεχθούμε ότι κι εμείς έχουμε ανάγκη το Ισραήλ. Αυτό είναι μια πραγματικότητα στην περιοχή».

“Έτος Αριστοτέλη” για την UNESCO. Εμείς ας βολευτούμε με το “Έπος Μπαλτά”

http://www.enikos.gr/images/resized/457x540_96518f573d4087e301676fde7ea4e236.jpg
Της Αντιγόνης  Καρατάσου Η διασημότερη προσωπικότητα στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ο πανεπιστήμων φιλόσοφος, κορυφαίος εκπαιδευτικός, ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους της αρχαιότητας, ενέπνευσε την UNESCO να κηρύξει το 2016 δικό του έτος. Ετος Αριστοτέλη, λοιπόν, ο χρόνος που μόλις ξεκίνησε, και το όνομα του αρχαίου Ελληνα φιλόσοφου θα ακουστεί για μια ακόμη φορά στα πέρατα της γης. Εξαιρετική ευκαιρία. Αλλά μην το φωνάζετε, διότι... η πατρίδα κοιμάται.
Παρά όσα θα περίμενε κανείς, ούτε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ούτε και το Υπουργείο Παιδείας έχουν οργανώσει κάτι για την σπουδαία επέτειο των 2.400 ετών από τη γέννηση του Σταγειρίτη. Το πρώτο υποτίθεται ότι κηρύττει τα Ετη. Το δεύτερο, υποτίθεται ότι οργανώνει στα εκπαιδευτικά του ιδρύματα εκδηλώσεις, σε συνεργασία και με το πρώτο, ώστε μαθητές και φοιτητές να έρχονται σε επαφή με το έργο του τιμώμενου.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Γκρουέβσκι: Θα παραιτηθώ πριν τις 15 Ιανουαρίου

Γκρουέβσκι: Θα παραιτηθώ πριν τις 15 Ιανουαρίου

Την απόφασή του να παραιτηθεί πριν από τις 15 Ιανουαρίου επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρουέβσκι, επιβεβαιώνοντας το «Έθνος».

«ΒΡΑΖΕΙ» Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Αλλες τρεις χώρες διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Αλλες τρεις χώρες διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με άλλες τρείς χώρες να ανακοινώνουν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας και θα «κόψουν» τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν. Την Κυριακή το βράδυ, η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τη διπλωματική ακολουθία του Ιράν να αποχωρήσει από τη χώρα εντός 48 ωρών, μετά από τις επιθέσεις στην πρεσβεία της στη Τεχεράνη και της δηλώσεις του θρησκευτικού ηγέτη Χαμενεΐ για την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νίμρ.

Το Ιράν στο στόχαστρο

Τι κοινό έχουν η εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας με το αδιευκρίνιστο ακόμη επεισόδιο στα στενά του Ορμούζ, όπου υποτίθεται ότι εκτοξεύθηκαν ιρανικοί πύραυλοι κοντά στο αεροπλανοφόρο Τρούμαν; Η Τεχεράνη από τη μια μεριά διαψεύδει ότι παρόμοιο επεισόδιο συνέβη κοντά στο Τρούμαν, από την άλλη θεωρεί ότι δεν έχει δεσμευθεί να περιορίσει το πυραυλικό οπλοστάσιό της.Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους μίλησαν για επιβολή κυρώσεων και δύο μέρες μετά ανακοίνωσαν την αναβολή της σχετικής απόφασης. Τέλος, πώς μπορούν να συνδεθούν όλα τα παραπάνω με τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ στη Δαμασκό, μια ενέργεια για την οποία το Ισραήλ επισήμως ούτε αναλαμβάνει ούτε αποποιείται την ευθύνη;

Απαιτείται επιμονή και διεθνοποίηση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣΑπαιτείται επιμονή και διεθνοποίηση του ζητήματος από την ελληνική πλευρά προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Το δράμα των βιασμένων από τους Τούρκους γυναικών του ’74


Για πρώτη φορά από το `74, η Πολιτεία έρχεται να αναγνωρίσει έστω και αργά, το δράμα που περνούν οι γυναίκες-θύματα βιασμών της εισβολής και να δώσει την οφειλόμενη οικονομική βοήθεια.
Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, διαβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι γυναίκες αν αιτηθούν, θα τύχουν οικονομικής βοήθειας μέσα από μια διακριτική διαδικασία, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.Έφηβες, οι περισσότερες τότε, για δεκαετίες η πολιτεία και η κοινωνία τις έκαναν να ντρέπονται για μια ντροπή που δεν ήταν δική τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες των θυμάτων προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κρύψουν αυτήν την “ντροπή” και το “στίγμα”, στέλλοντας τες στο εξωτερικό ή παντρεύοντας τες με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην εποχή του Μωάμεθ επιστρέφει η Τουρκία: Οδηγίες προς …αρραβωνιασμένους


Οι αρραβωνιασμένοι μπορούν να μιλούν μεταξύ τους για να γνωριστούν αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν να κρατιούνται από το χέρι και, πάνω απ’ όλα, να μην φλερτάρουν, συνέστησε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας σε όσους σκοπεύουν να παντρευτούν προσεχώς.“Δεν είναι κακό να συναντιούνται οι αρραβωνιασμένοι για να γνωριστούν, στο βαθμό που δεν θα εκτίθενται δημοσίως” ανέφερε η ανώτατη τουρκική ισλαμική αρχή, το Ντιγιανέτ, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι σκόπιμο να επιτρέπεται στους μελλόνυμφους να συναντιούνται μεταξύ τους πριν από τον γάμο.

Φουντώνει ο μουσουλμανικός "εμφύλιος" στη Μέση Ανατολή

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πολεμικό κλίμα επικρατεί εδώ και μερικά 24ωρα ανάμεσα στις δύο μεγάλες μουσουλμανικές δυνάμεις του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για μια γενικότερη ανάφλεξη, καθώς τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Ιράν έχουν πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Με αφορμή την εκτέλεση από το καθεστώς του Ριάντ, το περασμένο Σάββατο, του κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος θεωρούνταν η ηγετική φυσιογνωμία της Σιϊτικής μειονότητας του βασιλείου (αντιπροσωπεύει το 10%-15% του πληθυσμού), το κουβάρι των τεράστιων και περίπλοκων γεωπολιτικών, οικονομικών και θρησκευτικών αντιθέσεων στην περιοχή άρχισε να ξετυλίγεται απότομα και επικίνδυνα.

Πλήρης ισλαμική στροφή της Τουρκίας. Αλλάζει το ωράριο του Δημοσίου λόγω..προσευχής

Ξεκάθαρη πλέον είναι η ισλαμική στροφή της Τουρκίας του Ερντογάν.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν στη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, η οποία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες στο Ισλάμ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.“Έχουμε προετοιμάσει νομοσχέδιο για την τροποποίηση των ωραρίων των δημοσίων υπαλλήλων την Παρασκευή ώστε να μη εμποδίζεται η ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας”, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.