16 Μαΐου 2016

Η Bundestag αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Η γερμανική Βουλή (Bundestag) θα εγκρίνει στις 2 Ιουνίου ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται και καταδικάζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς. Οι ενδεχόμενες αντιδράσεις των Τούρκων δεν πρέπει να επηρεάσουν την απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τσεμ Έτσντεμιρ, δηλώνοντας: «Δεν μπορεί το κοινοβούλιο να δέχεται εκβιασμούς από τον Ερντογάν».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, η οποία καταδικάζει τη γενοκτονία και επιγράφεται «Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος των Πρασίνων, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, τα στοιχεία που διαθέτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σφαγή των Αρμενίων είναι «ξεκάθαρα» και μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή θα είναι «πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, ξεκαθάρισε στην Bild ότι η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Παράλληλα, τόνισε πως είναι αντίθετος «σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν».
http://dialogos.com.cy/blog/i-bundestag-anagnorizi-ti-genoktonia-ton-armenion/#.Vzlm-iEwA1U