16 Μαΐου 2016

Η Τουρκία του Ερντογάν δεν θα εφαρμόσει καμία συμφωνία για το προσφυγικό και την Κύπρο

Ο Πρόεδρος Ερντογάν. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΤου ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται ποτέ να μας αφήσει να πλήξουμε. Θα υποστηρίξω ότι η εκρηκτική του συμπεριφορά και ο ψυχοπαθητικός χαρακτήρας του είναι ένας συνδυασμός «θανάσιμος», ευχόμενος βεβαίως να βρεθεί θεραπεία για την περίπτωσή του, καθώς από τον αυταρχισμό του υποφέρει πρώτα ο πληθυσμός της χώρας και μετά τα κράτη που επηρεάζονται από την αρρωστημένη επιθετικότητα της Άγκυρας. Ο κ. Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος που δεν κρατά ποτέ τον λόγο του, όπως λέμε στην Κύπρο, υπό την έννοια ότι υπογράφει συμφωνίες και δεν τις υλοποιεί ποτέ ή απλά τις αφήνει να ατονίσουν και να πεθάνουν. Τα παραδείγματα είναι πολλά, με πιo πρόσφατο τη συμφωνία για τερματισμό της προσφυγικής κρίσης, η οποία -ως γνωστόν- δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, επειδή ο κ. Ερντογάν θεωρεί πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει απολέσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και είναι αυτό το δεδομένο που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κυπριακό λαό, που θα κληθεί να αποφασίσει στο νέο δημοψήφισμα την τύχη της πατρίδας μας.
Εάν αθέτησε την υπόσχεσή του προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 28 συνολικά κράτη, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, γιατί θα τηρήσει και θα τιμήσει την υπογραφή του σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού; Ποια δύναμη θα του επιβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας για το Κυπριακό; – Η Ε.Ε.; Μα οι ηγέτες της είναι ανήμποροι μπροστά στον εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν. – Οι Αμερικανοί; Μα δεν μπορούν να τον πείσουν να συνεργαστεί για την εξολόθρευση των τρελών του Ισλαμικού Στρατού και την επιβολή της ειρήνης στην περιοχή. Ποια είναι η επιρροή τους προς τον Τούρκο ηγέτη για το θέμα της Κύπρου; Είναι μηδενική, είναι ανύπαρκτη. Άλλωστε, όλα αυτά τα 41 χρόνια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, οι Αμερικανοί πιέζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και επιβάλλουν τις θέσεις τους στο θύμα, που είναι η Κύπρος, και όχι στη χώρα-κατακτητή, την Τουρκία. Άρα είναι όντως σοβαρότατο θέμα η επίτευξη συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού, αλλά πιο σοβαρό, και το πλέον δύσκολο, αποτελεί η εφαρμογή και η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Με τα δεδομένα μέχρι τώρα, από τη δημιουργία του προβλήματος το 1963 μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν σεβάστηκε ποτέ την υπογραφή της. Και δεν πρόκειται να το πράξει ούτε αυτή τη φορά.

Θεωρώ πάντα σημαντικό επιχείρημα όσων ζητούμε καθαρή λύση, την πορεία προς την «κατασκευή» του σχεδίου Ανάν. Η μεγαλύτερή του αδυναμία -πέραν και του φιλοτουρκικού χαρακτήρα του- ήταν ότι απουσίαζε ο μηχανισμός επιβολής υλοποίησης του σχεδίου. Ο τότε κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έβρισκε μέσα στις γραμμές του ρατσιστικού σχεδίου δεκάδες δικαιολογίες και νομικά επιχειρήματα για να καταστήσει ανενεργή τη συμφωνία. Μας λένε ότι το μάθημα (του σχεδίου Ανάν) έγινε πάθημα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του. Αλλά δεν σας κάνει εντύπωση, αγαπητοί αναγνώστες, ότι δεν λένε κουβέντα για τον μηχανισμό ή, αν θέλετε, τις δυνάμεις που θα αναλάβουν το έργο της υλοποίησης; Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, «θιασώτης» όλα τα προηγούμενα χρόνια του Ταγίπ Ερντογάν, άλλαξε τροπάριο και επιτέθηκε στον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, με αφορμή την επιβολή του ισλαμικού αυταρχικού καθεστώτος.

Ελπίζω ότι δεν αναγκάστηκε να το κάνει λόγω των βουλευτικών εκλογών, για να συσπειρώσει τους οπαδούς του, και να εννοεί και το τελευταίο «νι» των δηλώσεών του. Διότι, για πρώτη φορά εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα σε ό,τι αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν. Εξέφρασε τον φόβο του λαού για τον παρανοϊκό Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος ελέγχει απόλυτα τα κατεχόμενα, και μέσω του κατοχικού στρατού, αλλά και λόγω της οικονομικής ενίσχυσης προς το ψευδοκράτος. Αν κλείσει τη στρόφιγγα η «μητέρα πατρίδα», το κατοχικό καθεστώς θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Είναι πολύ ωραία, όντως, τα λόγια των υποστηρικτών της «όποιας λύσης», οι οποίοι πιστεύουν πως με τη λύση του Κυπριακού ο ομφάλιος λώρος της Τουρκίας με τα κατεχόμενα θα κοπεί άπαξ διά παντός και ότι η επιρροή της στο νησί μας θα εξαφανιστεί. Εάν το πετύχει αυτό ο κ. Αναστασιάδης, πρώτος θα τον συγχαρώ και θα τον υποστηρίξω. Αλλά, όσοι υποστηρίζουν τα παραπάνω, είτε αφελείς είναι, είτε παίζουν άλλο παιγνίδι, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού στοιχείου της Κύπρου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να ΜΗΝ είναι συνταγή για νέα προβλήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά κυρίως η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Ερντογάν ναι ο γνωστός αυταρχικός Ερντογάν- ως υποστηρικτής της λύσης, είναι μία απέραντη πλάνη, που οδηγεί σε μεγαλύτερες περιπέτειες το νησί. Με τα σημερινά δεδομένα, η λύση του προβλήματος της Κύπρου θα ανοίξει τον δρόμο σε νέες περιπέτειες…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σχέση δικηγορικών και λογιστικών γραφείων με τις περίεργες εταιρείες που ξεφύτρωσαν όπως τα μανιτάρια στις χώρες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, είναι ολέθρια. Η πέτρα του σκανδάλου της δικαστικής υπόθεσης της Νέας Υόρκης, που αφορά Ρώσο πολυεκατομμυριούχο, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου. Συνάντησε κόσμο και κοσμάκη, λένε οι πληροφορίες… Βγήκαν και οι σχετικές φωτογραφίες… ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι κυπριακές βουλευτικές εκλογές έπρεπε να είναι δημοψήφισμα για το εθνικό θέμα της Κύπρου και εναντίον της διαφθοράς των πολιτικών. Στο «νησί των αγίων» δεν συμβαίνει τίποτα χωρίς τον χρηματισμό παραγόντων του πολιτικού κόσμου. Εύχομαι η απέχθεια για τους διεφθαρμένους να βγει μέσα από τις κάλπες. Εύχομαι και ελπίζω… WWW.PHILENEWS.COM WWW.MIGNATIOU.COM

Πηγή: Η Τουρκία του Ερντογάν δεν θα εφαρμόσει καμία συμφωνία για το προσφυγικό και την Κύπρο http://wp.me/p3kVLZ-x8r