Ερντογανικό μπλόκο σε συνέδριο «ανταρτών» για να διώξουν τον ΜπαχτσελίΆγκυρα: Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε ξενοδοχείο στην Άγκυρα εμποδίζοντας εκατοντάδες διαφωνούντες του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να πραγματοποιήσουν έκτακτο συνέδριο με στόχο την καθαίρεση του ιστορικού ηγέτη του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.Πολλές εκατοντάδες «αντάρτες» του MHP που σχεδίαζαν να διεξάγουν την Κυριακή το έκτατο συνέδριο ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν τοποθετήσει κάγκελα και εκτοξευτήρες νερού για να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο.


Τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του MHP που έχουν εκφράσει την πρόθεση να διεκδικήσουν την ηγεσία, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Αξενέρ, έφτασαν στο ξενοδοχείο με το ίδιο αυτοκίνητο για να δείξουν την ενότητά τους. Συνοδεύονταν απόαυτοκινητομπή υποστηρικτών τους.

Οι «αντάρτες» έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να καθαιρέσουν τον 68χρονο Μπαχτσελί μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν έχασε τις μισές από τις έδρες που είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, πέντε μήνες νωρίτερα. Σήμερα το MHP έχει μόνο 40 έδρες στην 550μελή τουρκική Εθνοσυνέλευση από 80 το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος ο Μπαχτσελί, ο οποίος παραμένει στην ηγεσία του MHP τα τελευταία 19 χρόνια, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι το επόμενο συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί το 2018, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μέχρι τότε. Όμως περισσότερα από 500 μέλη του κόμματος υπέγραψαν το αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με αντικείμενο την αλλαγή ηγεσίας.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να τρίβει τα χέρια του. Τα συνέδρια των κομμάτων και όχι οι ηγέτες έχουν τον τελευταίο λόγο» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις «αντάρτες».

Σχεδόν 5.000 μέλη του κόμματος, κρατώντας τουρκικές σημαίες, είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ξενοδοχείο φωνάζοντας «Μπαχτσελί, παραιτήσου».

Μία αλλαγή της ηγεσίας θα μπορούσε να ξαναφέρει στο κόμμα τους νέους ψηφοφόρους, σε βάρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αντάρτες στην ανακοίνωσή τους κατηγορούν το AKP ότι παρεμβαίνει για να εμποδίσει το συνέδριό τους. «Η εκτελεστική εξουσία προχώρησε σε πραξικόπημα κατά της δικαστικής εξουσίας. Το Σύνταγμα και οι νόμοι αναστέλλονται. Μία αλλαγή της ηγεσίας του HP έγινε ο εφιάλτης της κυβέρνησης του AKP» ανέφεραν.

Το AKP χρειάζεται τις 40 ψήφους της ακροδεξιάς στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να παραχωρηθούν μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο. Ο Αξενέρ έχει δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί το κοινοβουλευτικό σύστημα και θα αντιταχθεί στα σχέδια του Ερντογάν.

Την Παρασκευή, τουρκικά δικαστήρια εξέδωσαν αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με το αν οι αντάρτες μπορούν ή όχι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή συνεδρίου.

Πηγή: news.in, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters