16 Μαΐου 2016

Η επιρροή του στρατού στην Τουρκία αυξάνεται και πάλι


Recep Tayyip ErdoganΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μετά από 13 χρόνια που μεθοδικά περιθωριοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πολιτική, ο στρατός της γείτονας επανακτά την ισχύ στο παρασκήνιο, επεσήμανε η Wall Street Journal.
Οι στρατιωτικές Αρχές, που έχουν ανατρέψει 4 εκλεγμένες κυβερνήσεις από το 1960 στην Τουρκία, επανέρχεται ως κομβικός παίκτης παράλληλα με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος για καιρό βλέπει τον στρατό ως πιθανή απειλή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κινείται να υποσκελίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους -ανάγκασε σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό- αλλά έχει ανοίξει το δρόμο στους στρατηγούς της χώρας οι οποίοι φέρονται να παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο.

Μετριάζουν την πίεση του Προέδρου να αποσταλούν στρατεύματα στη Συρία, διαχειρίζονται μία αντιφατική στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους επαναστάτες και προστατεύους τις τουρκικές σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους οι οποίοι βλέπουν τον κ. Ερντογάν με υποψία.
Εχοντας μείνει μακριά από την πολιτική, έχουν επανέλθει ως κύριος παίκτης σε αποφάσεις εθνικής ασφάλειας. “Ο τουρκικός στρατός είναι ο μόνος παράγοντας που θέλει να βάλει φρένο και κάποιον έλεγχο στις ισορροπίες ενάντια στον Ερντογάν” δήλωσε στη WSJ o Mετίν Γκουρσάν, πρώην αξιωματικός του στρατού της Τουρκίας ο οποίος πλέον εργάζεται ως αναλυτής ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη.
http://www.ekirikas.com/