22 Δεκεμβρίου 2015

Νέα γενιά μαχητών του ιερού πολέμου Ατομα που προέρχονται από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος στρατολογεί το ISIS


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201512/227372/images/det_22s8kosm1-thumb.jpgΟι πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι έφεραν στο φως την άνοδο μιας νέας γενιάς μαχητών του ιερού πολέμου, οι οποίοι μετακινούνται από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος προς τον ισλαμικό εξτρεμισμό.Ο στρατός πιστών που δημιουργεί το «Ισλαμικό Κράτος» στην Ευρώπη περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερους συνοικιακούς «νταήδες» και πρώην κατάδικους. Οι μαχητές αυτοί, αντί να εγκαταλείψουν την ποινική τους δράση, αξιοποιούν τα ταλέντα τους αυτά για τη χρηματοδότηση παράνομων δικτύων και των ταξιδιωτικών εξόδων για επίδοξους τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα, η εμπειρία τους τούς δίνει ακόμη ευκολότερη πρόσβαση σε χρήματα και όπλα, δημιουργώντας έτσι νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές.
Προτού αναλάβει την οργάνωση των επιθέσεων στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου, ο 28χρονος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, για παράδειγμα, συνδεόταν με κύκλωμα ισλαμιστών διαρρηκτών υπό την καθοδήγηση ληστή με το προσωνύμιο «Αγιος Βασίλης».Η συμμορία αυτή, που περιελάμβανε μετέπειτα μαχητές στη Συρία και στο Ιράκ, έκλεβε από τουρίστες και καταστήματα, διοχετεύοντας μέρος των εσόδων της στο «Ισλαμικό Κράτος».

Η εικόνα αυτή της λειτουργίας του Ι.Κ. δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη της Αλ Κάιντα, που βασίστηκε τα πρώτα της χρόνια σε δωρεές φαινομενικά ευσεβών μελών και εύπορων ξένων «χορηγών».
Οι ευρωπαϊκές φυλακές υπήρξαν, εδώ και χρόνια, «φυτώρια» ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης, ιδιαίτερα σε Βέλγιο και Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, εγκληματικότητα και εξτρεμισμός συνδέονται στενά, με τις παράνομες δραστηριότητες των προσήλυτων να συνεχίζονται και μετά την «επιφώτισή» τους.

«Πολλοί από αυτούς ζουν ζωές εγκληματιών, παρότι ασπάστηκαν το Ισλάμ. Οι δεσμοί τους με το κοινό έγκλημα δεν χάνονται. Πρόκειται για επιχειρησιακό χαρακτηριστικό του Ι.Κ.», λέει στη Washington Post ο Πίτερ Νιούμαν, ειδικός του εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι στρατολογητές του Ι.Κ. προσελκύουν με ευκολία νέους μουσουλμάνους με βεβαρημένα ποινικά μητρώα, καθώς οι τελευταίοι είναι συχνά οργισμένοι και αποξενωμένοι, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ικανότητα των ισλαμιστών να προσφέρουν προστασία στους προσήλυτους μέσα στη φυλακή.

Ο 20χρονος Φαρίντ, γεννημένος στο Βέλγιο με καταγωγή από το Μαρόκο, παιδικός φίλος του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ από το προάστιο των Βρυξελλών Μόλενμπεκ, περιγράφει τη ζωή των νέων μουσουλμάνων ως στερημένη ελπίδας και αποκομμένη από τη βελγική κοινωνία. Ο Φαρίντ έχει ήδη εκτίσει αρκετά χρόνια ειρκτής, για ποινικά αδικήματα, παρά το νεαρόν της ηλικίας του.
Το ποσοστό ανεργίας στη συνοικία βρίσκεται πολύ πιο ψηλά από τον εθνικό μέσον όρο, ενώ οι περισσότεροι φίλοι του Φαρίντ έχουν βρεθεί στη φυλακή.

«Επαναστατούμε κατά του κράτους και της κοινωνίας αυτής, που ουδέποτε μας θεώρησε Βέλγους. Επαναστατούμε κατά των γονιών μας και των χωρών καταγωγής τους. Δεν νιώθω Βέλγος, δεν νιώθω Μαροκινός. Θεωρώ τον εαυτό μου μουσουλμάνο και έτσι αντιμετώπιζε τον εαυτό του και ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ», λέει ο Φαρίντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ΙSIS προσηλυτίζει νέα μέλη στο Αφγανιστάν μέσω ραδιοφωνικής εκπομπή