22 Δεκεμβρίου 2015

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ μας αφορά Του Νίκου Στέλγια


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQY3WE71eqGlOPOvSTHCzy0N3H7qtCVY5RtOJuq_PBULPzyoGxzvgΣε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη την περιοχή, σε μια περίοδο που από το Ιράκ μέχρι τα παράλια της Συρίας, η περιοχή μας έχει βυθιστεί σε ένα μεγάλο χάος, με συστηματικές, παρασκηνιακές κινήσεις, οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ πραγματοποιούν βήματα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων τους. Πρωταγωνιστικό ρόλο για αυτή την σημαντική εξέλιξη, εκτός από σημαντικά στελέχη της Πρωθυπουργίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ, την αμερικανική διπλωματία και τους Αμερικάνους διπλωμάτες, διαδραματίζει το «μαύρο κουτί» της τουρκικής διπλωματίας, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ πρώτος τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος μίλησε ύστερα από πολύ καιρό για αυτό το σενάριο, εκτός από την αποζημίωση των θυμάτων της επίθεσης του Μαβί Μάρμαρα, ζήτησε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει πρωτοβουλίες για την βελτίωση της κατάσταση στην λωρίδας της Γάζας. Το τουρκικό αίτημα αφορά κυρίως την βελτίωση της θέσης της Χαμάς στο παλαιστινιακό πολιτικό πεδίο. Ως γνωστόν, το τουρκικό κυβερνών κόμμα προσεγγίζει αυτή την οργάνωση ως «αδελφικό, συντροφικό κίνημα».

Η ισραηλινή πλευρά, απαντώντας εμμέσως στον Τούρκο Πρόεδρο, υπενθύμισε ότι στο πεδίο των αποζημιώσεων των θυμάτων του Μαβί Μάρμαρα δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Ωστόσο, στο ζήτημα της Χαμάς, η ισραηλινή πλευρά επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να αναμένει κανένα βήμα από το Τελ Αβίβ.

Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του παραπάνω μηνύματος, η Άγκυρα τοποθετήθηκε εκ νέου επί του ζητήματος δια του στόματος του ισχυρού πολιτικού άνδρα και συνεργάτη του Προέδρου, Ομέρ Τσελίκ. Ο κ. Τσελίκ επεσήμανε ότι η διαδικασία της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Τονίζοντας αυτό το σημείο, ο κ Τσελίκ πρόσθεσε κάτι πολύ σημαντικό: Δήλωσε ότι μέχρι σήμερα, η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεση της μονάχα για κάποιους χειρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους λαούς του Ισραήλ.

Τα προαναφερόμενα μηνύματα των δυο κυβερνήσεων φέρουν μεγάλη σημασία και αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής μας. Δείχνουν ότι οι ισορροπίες, οι οποίες διατηρούνται σε διάφορα πεδία στην περιοχή μας από την περίοδο της περίφημης Αραβικής Άνοιξης, τείνουν πλέον να αλλάξουν υπό την σκιά των τελευταίων σαρωτικών εξελίξεων στην Μεσοποταμία. Όπως πληροφορείται η Κ, η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, τουλάχιστον από την σκοπιά της Άγκυρας, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ενεργειακή και διπλωματική σκακιέρα της περιοχής μας. Η Τουρκία θεωρεί ότι με αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για μια μεγάλη, ιστορικής σημασίας περιφερειακή συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, μια εξέλιξη για την οποία ανυπομονεί η Ουάσιγκτον, η οποία στοχεύει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Δύσης από την Ρωσία.

Τέλος, η νέα εξέλιξη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Καταγράψτε με ιδιαίτερη προσοχή το τελευταίο πλήγμα των Ισραηλινών πρακτόρων στα εδάφη της Συρίας. Προϊδεάζουμε τον αναγνώστη αυτής της στήλης για το υπόβαθρο αυτής της εξέλιξης, υπενθυμίζοντας ένα σημείο, το οποίο επιλέγουν να αποσιωπήσουν τα διεθνή μέσα. Παρά την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, εδώ και τέσσερα χρόνια, οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών συνέχισαν να «συνδιαλέγονται» στο παρασκήνιο. Επίσης, ζητούμε από τον αναγνώστη μας να παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις επικείμενες εξελίξεις στο βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας και στην Μεσοποταμία υπό το πρίσμα της επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας.http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=227326