22 Δεκεμβρίου 2015

Το ISIS έχασε το 14% των εδαφών του μέσα στο 2015


Το ISIS έχασε το 14% των εδαφών του μέσα στο 2015
Μέσα στο 2015, σταδιακά το Ισλαμικό Κράτος έχει απωλέσει περίπου το 14% των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας γεωστρατηγικής ανάλυσης IHS, από τα 90.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα οποία ήλεγχε το καλιφάτο στις αρχές του χρόνου, στα μέσα Δεκεμβρίου βρισκόταν στα 78.000.
Στις εδαφικές απώλειες περιλαμβάνονται τμήματα στα τουρκοσυριακά σύνορα αλλά και η συνοριακή πύλη Tal Abyad. "Είχαμε ήδη παρατηρήσει το αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στο ISIS από την απώλεια του Tal Abyad πριν την εντατικοποίηση των επιθέσεων από αέρος στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του καλιφάτου", είπε ο Columb Strack, αναλυτής της IHS για τη Μέση Ανατολή. "Άλλη σημαντική απώλεια για το ISIS αποτελεί η πόλη Τικρίτ στο Ιράκ, τα διυλιστήρια του Baiji, καθώς και ο αυτοκινητόδρομος μεταξύ της Ράκκα (de facto πρωτεύουσας του ISIS) και της Μοσούλης, που δυσχεραίνει τη μεταφορά εμπορευμάτων και μαχητών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις υπό τον έλεγχο του καλιφάτου", πρόσθεσε ο Strack.

Στις προσαρτήσεις του Ιράκ προσμετράται η επέκτασή του στη δυτική Συρία μέσω Παλμύρας, αλλά και η κατάκτηση του κέντρου της πόλης Ραμάντι, πάντα σύμφωνα με τον Strack, αμφότερες κατά τη διάρκεια της επίθεσης το Μάιο 2015, που ωστόσο κόστισε στο καλιφάτο τη βόρεια Συρία που ανέκτησαν οι Κούρδοι.Όσον αφορά τη σφαίρα επιρροής του ISIS εκτός των περιοχών που ελέγχει, ο αναλυτής σημειώνει πως "η γεωμετρική μας ανάλυση δείχνει πως ο έλεγχος του ISIS συγκεντρώνεται γύρω από τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό αλλά πολύ λιγότερο στις κουρδικές περιοχές. Οι Κούρδοι μοιάζουν περισσότερο με εμπόδιο για το Ισλαμικό Κράτος, παρά για κύριο στόχο."
http://www.capital.gr/epikairotita/3090841/tourkia-klimakonontai-oi-epixeiriseis-kata-ton-kourdon