15 Σεπτεμβρίου 2015

Αποτυχία συμφωνίας για τους πρόσφυγες

Χάπενινγκ έξω από το αρχηγείο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες
Αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες με το προσφυγικό ζήτημα σε έξαρση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -για ακόμα μία φορά- απέτυχε να φτάσει σε μία συμφωνία ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που συνεχώς κλιμακώνεται, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. περιορίστηκαν σήμερα (Δευτέρα) σε μία πρώτη πρόταση για μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη. Ο ίδιος υποστήριξε πως «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα», ωστόσο παραδέχθηκε ότι μόνο για τους 34.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης.
Ο προεδρεύων της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών, Λουξεμβούργιος Ασελμπορν, παραδέχθηκε εκ των υστέρων ότι «είναι πρόωρο για το Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις σήμερα» και ότι παρόλο που είναι η κατάσταση απαιτεί επειγόντως λύση «πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες».
Παράλληλα, παραμένουν οι διαφωνίες για το σχέδιο Γιούνκερ και τις δεσμευτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή άλλων 120.000 ανθρώπων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι σοβαρές αποφάσεις να μετατεθούν εκ νέου για την επόμενη Σύνοδο, στις 8 Οκτωβρίου.
AP Photo/Christian Bruna
«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην επιθυμητή συμφωνία όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία. Συμπλήρωσε πως «είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».
Η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των χωρών που δηλώνουν αντίθετες στα σχέδια για τις ποσοστώσεις και στο μόνο που κατέληξαν οι υπουργοί σήμερα είναι ένα «σχέδιο» για την επανεγκατάσταση 40.000 προσφύγων, αν και πάλι δεν ήταν όλες οι χώρες-μέλη πρόθυμες να μοιραστούν το βάρος που τους αναλογεί, ακόμα και γι αυτόν τον πολύ μικρό αριθμό των ανθρώπων σε σχέση με τις εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.
Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Συμβούλιο δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων».
AP Photo/Virginia Mayo
Σημειώνεται πως μετά την απόφαση της Γερμανίας (την Κυριακή) να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα της με την Αυστρία, το ίδιο έκαναν σήμερα (Δευτέρα) η Αυστρία και η Σλοβακία. Ακολούθησε η Ουγγαρία- που έκλεισε και τον εναέριο χώρο της κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία- φροντίζοντας πρώτα να μετακινήσει όσους περισσότερους πρόσφυγες μπορούσε προς την Αυστρία.
Από την πλευρά της, η Αυστρία έθεσε σε ετοιμότητα 2.200 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην αρωγή όσων προσφύγων έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα. Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ταξίδεψε στον Λίβανο και φωτογραφήθηκε με Σύρους πρόσφυγες σε καταυλισμούς, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση της κυβέρνησης του να φιλοξενήσει η Βρετανία 20.000 πρόσφυγες σε βάθος κάποιων ετών, αλλά μόνο από καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής και όχι μεταξύ αυτών που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.