15 Σεπτεμβρίου 2015

Οξύνεται η προσφυγική κρίση μετά το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες

Οξύνεται η προσφυγική κρίση μετά το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες
Η αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, συνοδεύεται από εικόνες χάους.Με 156.000 πρόσφυγες στο έδαφος της η Ουγγαρία σφράγισε ερμητικά τα σύνορα καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νόμοι που ποινικοποιούν την παραβίαση του φράκτη από αγκαθωτό σύρμα ύψους τεσσάρων μέτρων, κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.Από ώρα σε ώρα αναμένεται ότι η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν θα ανακοινώσει «κατάσταση κρίσης», για να ανοίξει ο δρόμος για την αποστολή στρατού στα σύνορα με εντολές να πυροβολεί.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγγέλει ότι η Ουγγαρία εκκενώνει τα μεθοριακά κέντρα υποδοχής, με 2.000 πρόσφυγες να έχουν ήδη μεταφερθεί με «ειδικά τρένα», στα σύνορα με την Αυστρία και άλλους 9.380 ανθρώπους, οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο παγιδευμένοι στα ερμητικά κλειστά σύνορα της νότιας Ουγγαρίας.
Για πρώτη φορά η Σερβία προειδοποιεί ότι θα στείλει στρατό στα σύνορα της με τη νότια Ουγγαρία για να αποτρέψει την επιστροφή των προσφύγων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Νενάντ Ιβανίσεβιτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος των 28 υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ έληξε με σαφή καταδίκη της Ουγγαρίας η οποία «δεν πρέπει να είναι το πρόβλημα αλλά η λύση», όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Μετά από έξι ώρες προστριβών, οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, παραπέμποντας στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου τις τελικές αποφάσεις στο θέμα της μετεγκατάστασης 120.000 ατόμων βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.
Συμβιβαστικά εγκρίθηκε προηγούμενο σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 ατόμων σε χώρες που δέχονται εθελοντικά να τους φιλοξενήσουν, ωστόσο,  επικράτησε αδιέξοδο γύρω από την αποδοχή του σχεδίου Γιούνκερ για υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων, στο οποίο αντιστέκονται η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί, ήρθε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ «, Δημήτρης Αβραμόπουλος.Για ντόμινο επιβολής συνοριακών ελέγχων από Αυστρία, Ολλανδία και Σλοβακία που ακολούθησαν την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της , έκαναν λόγο πηγές της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι η αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για ανοικτά σύνορα, επισκίασε τις συνομιλίες και προκάλεσε ένταση.

Θερμή χαρακτηρίζεται η αναμέτρηση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ με τον Σλοβάκο ομόλογο του Ρόμπερτ Κάλινακ.Στη συνέχεια δόθηκε κοινή συνέντευξη από τους υπουργούς Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας κατά την οποία εκφράστηκε απογοήτευση  κι επισημάνθηκε ότι η Σύνοδος απέτυχε να διασαφηνίσει ακόμη και το από ποιες χώρες θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες, ενώ το σχέδιο Γιούνκερ όριζε σαφώς πως προβλέπεται μετεγκατάσταση 50.400 από Ελλάδα, 54.000 από την Ουγγαρία και 15.600 από την Ιταλία.
Για διπλωματική προσβολή προς την Άγκυρα,  έκαναν λόγο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, καθώς κρίθηκε ότι η Τουρκία δεν θα συμπεριληφθεί στις «ασφαλείς» χώρες , λόγω της τρέχουσας στρατιωτικής δραστηριότητας εναντίον των Κούρδων μαχητών.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ έχει προαναγγείλει επείγουσα Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση αδιεξόδου στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών.
ERT.GR