15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο διπλός πόλεμος της Τουρκίας

Αχμέτ Νταβούτογλου

Μόλις ένα 24ωρο κράτησε η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη μεθοριακή με το Ιράκ τουρκική πόλη Τσιζρέ, της οποίας οι 120.000 κάτοικοι είναι στη συντριπτική πλειονότητα Κούρδοι. Χθες βράδυ επιβλήθηκε εκ νέου η απαγόρευση, με τους κατοίκους να δηλώνουν από τηλεφώνου σε διεθνή ΜΜΕ ότι δεν πρόλαβαν να θάψουν τους νεκρούς τους.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στις οκτώ ημέρες που διήρκεσαν οι οδομαχίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ σκοτώθηκαν πάνω από 30 ένοπλοι Κούρδοι και ένας άμαχος.Αντίθετα, το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP ανακοίνωσε ότι πάνω από 21 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ενώ πολλοί τραυματίες κατέληξαν, καθώς δεν τους δόθηκε η παραμικρή ιατρική βοήθεια.

Κάτοικοι ανέφεραν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι άρρωστοι πέθαναν από έλλειψη φαρμάκων, παιδιά που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγήκαν στους δρόμους σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρά βαρέων όπλων.Βουλευτές του HDP προειδοποίησαν ότι στο Τσιζρέ διαφαίνεται μια ανθρωπιστική καταστροφή και ζήτησαν την πρόσβαση στην πόλη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απέπεμψε τη δήμαρχο της πόλης, Λεϊλά Ιμρέτ, με την κατηγορία ότι διασπείρει «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκινεί στη βία».Μια άλλη μάχη, ωστόσο, ήταν αυτή που μονοπώλησε χθες τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.Στο συνέδριο του κόμματος επανεξελέγη ως πρόεδρος ο Νταβούτογλου, όμως το 50μελές ηγετικό όργανο ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν.

Απειλές και... υποχώρηση

Αρχικά, ο Νταβούτογλου προσπάθησε να περάσει στην ηγετική ομάδα δικούς του ανθρώπους, όμως ο Ερντογάν τον απείλησε πως σε περίπτωση που επέμενε, θα υποστήριζε άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Ο Νταβούτογλου αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επανεκλεγεί μεν ομόφωνα πρόεδρος, αλλά πλήρως αποδυναμωμένος, ανίσχυρος μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο και συνιδρυτής του AKP, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δεν παρέστη στο συνέδριο και μόλις ένα από τα 50 ηγετικά στελέχη της καθοδήγησης βρίσκεται κοντά στον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας.

Σύνεδρος, βετεράνος του ΑΚΡ, εκ των ιδρυτικών μελών του, δήλωσε στην εφημερίδα «Ζαμάν» ότι όταν ξεκίναγε το AKP τον δρόμο του για την εξουσία, το κόμμα είχε συλλογικότητα, ενώ τώρα αποτελεί προσωπικό μηχανισμό του Ταγίπ Ερντογάν.Σε δήλωση μετά την επανεκλογή του, ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου για να υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση AKP που «θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία».

Νέα έκκληση προς την ηγεσία του AKP αλλά και την ηγεσία των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ απηύθυνε χθες ο ηγέτης του HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, ο οποίος τόνισε πως ο λαός θέλει ειρήνη και αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός και να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, τόνισε χθες ο Ντεμιρτάς.