15 Σεπτεμβρίου 2015

Η μεγάλη έξοδος των Γιαζίντι προς την Ευρώπη

Η μεγάλη έξοδος των Γιαζίντι προς την Ευρώπη Η μυστικοπαθής εθνοθρησκευτική μειονότητα που κατοικεί εδώ και αιώνες στα βουνά του βορειοδυτικού Ιράκ-Με το στίγμα των «οπαδών του διαβόλου», μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των γιαζίντι εγκαταλείπουν τα χωριά τους στο βόρειο Ιράκ, κυνηγημένοι από τους τζιχαντιστές.
Πέρα από Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς, μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη χειμαζόμενη Μέση Ανατολή, συγκαταλέγονται και χιλιάδες μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι, μιας μυστικοπαθούς εθνοθρησκευτικής μειονότητας που κατοικεί εδώ και αιώνες στα βουνά του βορειοδυτικού Ιράκ και πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), της τρομοκρατικής οργάνωσης που ελέγχει τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.

Έπειτα από την επέλαση, τον προηγούμενο Αύγουστο, των μαχητών της ISIS από τα εδάφη τους, οι Γιαζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους να καταφύγουν στα γειτονικά βουνά. Εξακολουθούν όμως να βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς για τους σκοταδιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι Γιαζίντι - η θρησκεία των οποίων αντλεί στοιχεία από πολλές άλλες θρησκείες, ακόμη και από τον ζωροαστρισμό - είναι άπιστοι και «λάτρεις του σατανά» και για τον λόγο αυτό πρέπει είτε να υποδουλωθούν είτε να αφανιστούν. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από τους τζιχανιστές κατά των Γιαζίντι ισοδυναμούν με γενοκτονία.
Πριν από δύο εβδομάδες, ένας από αυτούς, ο 15χρονος Κχατάμπ, αποπειράθηκε να περάσει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Στόχος του ήταν να καταφέρει να εισέλθει στη Βουλγαρία αλλά συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία έπειτα από 35 ώρες πεζοπορίας. Ο νεαρός Γιαζίντι επέστρεψε στο Ιράκ, μόνο και μόνο για να προσπαθήσει ξανά να εγκαταλείψει τη χώρα του και να φτάσει στην Ευρώπη. Αλλά δεν τα κατάφερε ούτε τη δεύτερη φορά εξαιτίας των μαχών, κοντά στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας, ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις δυνάμεις του PKK.    
«Πίστεψα πως οι τούρκοι αστυνομικοί θα με έδερναν και θα με σκότωσαν όπως η ISIS», δήλωσε ο Κχατάμπ μιλώντας στον Independent. Δύο από τα αδέλφια του δολοφονήθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς η οικογένεια προσπαθούσε να καταφύγει στο όρος Σινζάρ, μαζί με χιλιάδες ακόμη Γιαζίντι, ώστε να γλιτώσουν από το δολοφονικό μένος των τζιχαντιστών.
Ο Χάτζι Τάλο, πατέρας του Κχατάμπ, εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα ότι προσπαθεί να καταθέσει αίτηση για την έκδοση μεταναστευτικής βίζας για τις ΗΠΑ καθώς πριν από μία δεκαετία είχε εργαστεί ως μεταφραστής για τον αμερικανικό στρατό. Αλλά οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εναλλακτική λύση για τον Κχατάμπ πέρα από να προσπαθήσει ξανά, για τρίτη φορά και με κίνδυνο της ζωής του, να φτάσει στην Ευρώπη. «Ανησυχώ γι' αυτόν αλλά είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας του.Οι περισσότεροι από τους περίπου 500.000 Γιαζίντι του Ιράκ είναι πλέον αναγκασμένοι να ζουν σε καταυλισμούς στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και σχεδόν όλοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα ώστε να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές. «Δεν φοβούνται ούτε καν το θάνατο γιατί ξέρουν πως εδώ δεν έχουν μέλλον», είπε ο «Χάσο» στον Independent, διατηρώντας την ανωνυμία του, καθώς είναι επικεφαλής ενός δικτύου λαθρομεταναστών που αναλαμβάνει - έναντι περίπου 7.000 ευρώ ανά άτομο - την παράνομη μεταφορά μελών της κοινότητας Γιαζίντι στην Ευρώπη με τελικό προορισμό τη Γερμανία όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί πολλοί ομόθρησκοί τους.
BHMA