15 Σεπτεμβρίου 2015

Ασαντ προς ΕΕ: «Μην στηρίζετε τρομοκράτες για να λήξει το προσφυγικό ζήτημα» Οι Γάλλοι αποκλείουν συμφωνία με τον σύρο πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες εάν επιθυμεί να τερματιστεί η τρέχουσα προσφυγική κρίση.

«Αν ανησυχείτε για αυτούς, σταματήστε να υποστηρίζετε τρομοκράτες. Αυτό πιστεύουμε σε ό,τι αφορά την κρίση. Αυτή είναι η ουσία του όλου θέματος των προσφύγων» δήλωσε ο Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ρώσους δημοσιογράφους.Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην τρομοκρατία.«Θα ήθελα να αδράξω αυτή την ευκαιρία και να καλέσω όλες τις δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην τρομοκρατία, επειδή αυτός είναι ο τρόπος επίτευξης των πολιτικών στόχων που εμείς, ως Σύροι, επιθυμούμε μέσα από το διάλογο και την πολιτική δράση», δήλωσε ο Άσαντ.Σημείωσε, επίσης, ότι μία πολιτική λύση στη χώρα θα είναι δυνατή μόνο μετά τη συντριβή των τρομοκρατών στη χώρα.


«Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο ώστε να φτάσουμε σε μια συναίνεση όπως είπα, αλλά αν θες να εφαρμόσεις οτιδήποτε ρεαλιστικό, είναι απίθανο να πετύχεις το οτιδήποτε ενόσω οι άνθρωποι σκοτώνονται, η αιματοχυσία συνεχίζεται και οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς» τόνισε.

Στη συνέντευξη ο Άσαντ φέρεται να είπε: «Μπορεί να υπάρξει συναίνεση, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω εάν δεν συντρίψουμε την τρομοκρατία στη Συρία».

Βαλς: Καμία συμφωνία ή συμβιβασμό με τον Άσαντ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε πως οποιοσδήποτε συμβιβασμός ή συμφωνία με τον Σύρο πρόεδρο για την επίτευξη πολιτικής λύσης είναι αδύνατη από την μεριά της χώρας του.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε για να ισχυροποιήσουμε το καθεστώς», τόνισε ο Βαλς σε ομιλία του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για να εξηγήσει την απόφαση της Γαλλίας να διεξάγει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Συρία.

«Η επείγουσα ανάγκη, αντιθέτως, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα γυρίσει οριστικά τη σελίδα των εγκλημάτων του Άσαντ... Με έναν άνδρα υπεύθυνο για τόσους πολλούς νεκρούς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κανένας συμβιβασμός ή συμφωνία δεν είναι εφικτή», τόνισε.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέκλεισε για ακόμη μια φορά την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων από μέρους της Γαλλίας ή της Δύσης στη Συρία –επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα που ήδη έχει αναπτύξει επανειλημμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ– πάντως ανέφερε πως αν δημιουργείτο μια συμμαχία περιφερειακών δυνάμεων για να επέμβει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το Παρίσι «θα την υποστήριζε».

Χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος Ολάντ είχε δηλώσει πως οι αεροπορικές επιδρομές της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία είναι «αναγκαίες».

Πούτιν: Θα συνεχίσουμε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του στη Συρία και της υποστήριξης προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σε σχέση με την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού και ρώσων στρατιωτών στη βόρεια Συρία.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό.
«Αν η Μόσχα δεν είχε στηρίξει τη Συρία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη και από την κατάσταση στη Λιβύη και η ροή των προσφύγων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη» σημείωσε.
Η υποστήριξη προς «τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας ουδεμία σχέση έχει με τη ροή των προσφύγων (στην Ευρώπη) από χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και αρκετές άλλες. Θέλω να επισημάνω ότι στην πλειοψηφία τους οι σύροι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της φρίκης από τη δράση 'ριζοσπαστικών' οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, και όχι λόγω των βομβαρδισμών του τακτικού συριακού στρατού» τόνισε ο Πούτιν μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, την Ντουσαμπέ, στην οποία μετέχουν αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
«Υποστηρίζουμε τη συριακή κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά της τρομοκρατικής επίθεσης, της προτείναμε και θα συνεχίσουμε να της προσφέρουμε τεχνική στρατιωτική βοήθεια» δήλωσε, αναφερόμενος στις συμβάσεις παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό, της οποίας η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Kρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για την επίλυση της συριακής κρίσης και μια συνάντηση για τον σκοπό αυτό μεταξύ του ρώσου προέδρου και του αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Πάντα λέγαμε ότι δεν αποκλείουμε οιοδήποτε είδος διαλόγου και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίο εργαλείο για να εκφράζει τη θέση της η κάθε πλευρά και να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση» σημείωσε.
Εδώ και μέρες, η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, κυρίως στη Λαττάκεια, ένα από τα προπύργια των Αλαουιτών.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία κατασκευάζει «προηγμένη αεροπορική βάση» στη Λαττάκεια. Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για έναν κινητό πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας καθώς και για την άφιξη δεκάδων στρατιωτών, δυνάμεων πυροβολικού και αρμάτων μάχης.
Ο Πούτιν κάλεσε εκ νέου για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης τη Συρία και το Ιράκ.
«Προέχει να γίνουν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η προτεραιότητα σήμερα είναι η απαραίτητη ένωση των δυνάμεών μας κατά της τρομοκρατίας, γιατί διαφορετικά είναι αδύνατο να επιλυθούν άλλα δύσκολα και επιτακτικά προβλήματα, όπως το προσφυγικό» σημείωσε.
«Δεν αποσταθεροποιούμε εμείς την κατάσταση (στις χώρες προέλευσης των προσφύγων). Δεν είμαστε εμείς που τις καταστρέφουμε και που καταστρέψαμε τα κυβερνητικά όργανα της εξουσίας, που δημιουργήσαμε ένα κενό γύρω από την εξουσία το οποίο γρήγορα καλύφθηκε από τους τρομοκράτες» κατηγόρησε ο Πούτιν.
ΒΗΜΑ