Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική κατάρρευση. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), οι στρατιωτικές επεμβάσεις και ο αποκλεισμός επιτάχυναν την "αποανάπτυξη", μια διαδικασία δηλαδή στην οποία η οικονομική ανάκαμψη όχι απλώς ανακόπτεται αλλά αναστρέφεται.Ο πόλεμος και η οικονομική ασφυξία κατέστρεψαν την ικανότητα της Γάζας να παράγει οτιδήποτε για την τοπική αγορά ή για εξαγωγές, ρήμαξαν τις ήδη αδύναμες υποδομές της και έριξαν στα τάρταρα το επίπεδο ζωής.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι εκτός από τους περισσότερους από 2.000 νεκρούς, 500.000 άτομα εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της περιοχής μόνο εξαιτίας της περσινής στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ. Περισσότερα από 20.000 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ 148 σχολεία, 15 νοσοκομεία και 45 ιατρικά κέντρα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές διασκέψεις με στόχο την ανοικοδόμηση της περιοχής και έχουν διατεθεί σοβαρά χρηματικά ποσά αλλά η UNCTAD διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος. "Καμία ποσότητα βοήθειας δεν θα επαρκούσε για να επαναφέρει οποιαδήποτε οικονομία στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης σε συνθήκες συχνών στρατιωτικών πληγμάτων και καταστροφής υποδομών, απομόνωσης από τις διεθνείς αγορές, κατακερματισμού των τοπικών αγορών όπως και των κατασχέσεων και άρνησης της πρόσβασης στις εθνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές" τονίζεται.

Οι αλλεπάλληλοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει 247 εργοστάσια και επιχειρήσεις, ενώ ο αγροτικός τομέας έχει υποστεί οικονομικές ζημιές που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια. "Οι κοινωνικές επιπτώσεις καθώς και εκείνες που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια σε αυτή την ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή είναι εκείνες που ενδέχεται να την κάνουν μη κατοικήσιμη ώς το 2020" συμπεραίνει η έκθεση.Και αλήθεια, πώς μπορεί να ζήσει κανείς σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Ο πόλεμος βύθισε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής στο σκοτάδι, ενώ την ενεργειακή κρίση επιδεινώνει η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει στις παλαιστινιακές αρχές να εκμεταλλευτούν τα υπεράκτια ενεργειακά κοιτάσματα που είχαν ανακαλυφθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αυτό που τα Ηνωμένα Εθνη αποκαλούν διατροφική ανασφάλεια αφορά πλέον το 72% των κατοίκων, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων εξαρτάται από τα συσσίτια. Ο αριθμός τους, που υπολογιζόταν σε 72.000 στις αρχές του αιώνα, ξεπερνά σήμερα τις 850.000, δηλαδή σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Γάζας.Σε μια προσπάθεια να θέσουν τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή, 150.000 άτομα και δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει με στόχο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

"Σας καλούμε να πιέσετε το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό και να διαγράψει αμέσως την ξυλεία, τις ράβδους μετάλλου, το τσιμέντο και άλλα οικοδομικά υλικά από τη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να εισαχθούν στη Λωρίδα της Γάζας' αναφέρει το ψήφισμά τους, που απευθύνεται στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας καθώς και σε αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.Πρόκειται για μία μόνο από τις δεκάδες διεθνείς πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σήμερα με στόχο τον φονικό κλοιό γύρω από την περιοχή. Μόλις τον Ιούνιο, ένας ακόμη στόλος ακτιβιστών επιχείρησε να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό αλλά εμποδίστηκε από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Και φυσικά, οι κινητοποιήσεις στην ίδια τη Γάζα είναι σχεδόν καθημερινές. Στα μέσα Αυγούστου, χιλιάδες κάτοικοι πορεύτηκαν στο πλευρό εργαζομένων του ΟΗΕ διαδηλώνοντας κατά των περικοπών στις δαπάνες του διεθνούς οργανισμού για την περιοχή. Την ίδια στιγμή, το τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφραζε την υποστήριξή του στο εμπορικό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ καταγγέλλοντας "τα συνεχόμενα εμπόδια στην ανοικοδόμηση της Γάζας και τη συνεχιζόμενη πολιορκία του λαού μας".