07 Σεπτεμβρίου 2015

Το Αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Αιγύπτου
Συνετάραξε τα λιμνάζοντα ενεργειακά νερά η ανακάλυψη της ΕΝΙ, στη γειτονική Αίγυπτο, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Επηρεάζεται και πώς η Κύπρος; Στο Ρινγκ της Επικαιρότητας φιλοξενούνται οι δύο πρώην Υπουργοί Ενέργειας, Αντώνης Πασχαλίδης και Νίκος Ρολάνδης
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


- Πόσο αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής και πόσο οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας, μετά την ανακάλυψη στην Αίγυπτο;

- Μήπως η αυτάρκεια σε φυσικό αέριο, που θα έχει η Αίγυπτος, θα πρέπει να μετατραπεί σε στροφή προς την ανέγερση τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο;

- Πόσο αληθείς μπορεί να είναι οι προσδοκίες για νέα κοιτάσματα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού συνεχώς ανακαλύπτονται τέτοια στις γειτνιάζουσες περιοχές;


ΝΙΚΟΣ ΡΟΛΑΝΔΗΣ
Πρώην Υπουργός Ενέργειας


· Τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής απαρτίζουν επί του παρόντος η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος. Στο μέλλον ίσως θα προστεθεί ο Λίβανος και η Συρία. Η Τουρκία είναι επίσης πολύ σοβαρός ενεργειακός παράγων, διότι επί του εδάφους της είναι εγκατεστημένοι πάρα πολλοί αγωγοί αερίου και πετρελαίου.

Η Αίγυπτος έχει εμπειρίες δεκαετιών. Σύμφωνα με το Oil & Gas Journal, η Αίγυπτος έχει αποδεδειγμένα κοιτάσματα 58 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (τκπ) αερίου και 3,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου (δβπ). Είναι μια σημαντική πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Το Ισραήλ ξεκίνησε λίγο πριν από εμάς. Έχει σύνολο αποθεμάτων στο Λεβιάθαν και Ταμάρ περίπου 27 τκπ.

Η Κύπρος πρωτοξεκίνησε όταν ανέλαβα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού το 1998. Στις 17/2/2003 υπέγραψα με την Αίγυπτο τη συμφωνία για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) Κύπρου-Αιγύπτου, την πρώτη συμφωνία ΑΟΖ που υπεγράφη στη Μεσόγειο. Τα κοιτάσματα της Κύπρου ανέρχονται σε 4 τκπ αερίου.

Η Τουρκία προσβλέπει σε μελλοντική μεταφορά, μέσω αγωγών, αερίου από την περιοχή προς την Ευρώπη.

Τα πρόσθετα 30 τκπ που εξήγγειλε η ENI (κοίτασμα Zohr) αποτελούν τεράστια επιτυχία για την Αίγυπτο, η οποία δημιουργεί αυτάρκεια για πολλά χρόνια και για τις εσωτερικές της ανάγκες και για την τροφοδότηση των 2 τερματικών υγροποίησης (στην Damietta και στο Idku), που στοίχισαν δισεκατομμύρια δολάρια και πρόσφατα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων αερίου, πράγμα που επιβαρύνει την Αίγυπτο και με μεγάλες αποζημιώσεις.

· Η πιθανότητα αγοράς κυπριακού αερίου για την Damietta και το Idku, κατά την άποψή μου, μειώνεται ή μηδενίζεται, παρά τις αιγυπτιακές διαψεύσεις. Δεν είναι λογικό να αναμένουμε πως η Αίγυπτος και οι διεθνείς εταιρείες από τη στιγμή που θα έχουν πρόσθετη ποσότητα 30 τκπ δικού τους αερίου θα αγοράσουν αέριο από την Κύπρο, ή από οποιονδήποτε τρίτο. Δυστυχώς, το κυπριακό κοίτασμα στο τεμάχιο 12 θα μείνει ίσως επί του παρόντος ορφανό και απομονωμένο, γιατί ούτε η υγροποίησή του μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω της μικρής του ποσότητας, ούτε η διοχέτευση με υποθαλάσσιο αγωγό προς άλλες κατευθύνεις είναι οικονομικά εφικτή.

· Προσωπικά είμαι βέβαιος για την ύπαρξη επιπρόσθετων κοιτασμάτων αερίου και ίσως και πετρελαίου. Όπως έγραψα σε πολλά άρθρα μου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, τα ευρήματα των Αιγυπτίων που μου είχαν γνωστοποιηθεί και τα συμπεράσματα πολλών συνεργατών μου, η Κύπρος πρέπει να έχει συνολικά περίπου 30-35 τκπ αερίου (0,5% των παγκοσμίων αποθεμάτων) και 1-2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (0,1% των παγκοσμίων αποθεμάτων). Οι προσδοκίες για νέα κοιτάσματα στην περιοχή του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου, που γειτνιάζει με την Κύπρο, είναι απολύτως βάσιμες. Οι υδρογονάνθρακες σε όλα τα μέρη του κόσμου χρειάζονται όραμα, υπομονή και σωφροσύνη στους χειρισμούς των. Αν υπάρχουν οι πιο πάνω ιδιότητες, οι μελλοντικές γενιές της Κύπρου θα έχουν μεγάλα οφέλη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
Πρώην Υπουργός Ενέργειας


· Προσωπική μου άποψη είναι πως εάν όντως επιβεβαιωθεί το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, τότε θα αναβαθμιστεί σημαντικά ο γεωπολιτικός ρόλος της περιοχής στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωφεληθεί από αυτήν την ανακάλυψη, είναι ένα ερώτημα το οποίο θα μπορέσει να απαντηθεί σε βάθος χρόνου μιας και οι εξελίξεις αλλά και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Είδαμε, για παράδειγμα, πως σε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της ENI, περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ισραήλ για πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, η συγκεκριμένη εξέλιξη στο Ισραήλ να οδηγήσει τη Noble σε απόφαση επικέντρωσης πλέον των δραστηριοτήτων της, στην εκμετάλλευση του μικρότερου σε μέγεθος κοιτάσματος (Αφροδίτη) στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, είναι πιστεύω ασφαλές να συμπεράνουμε πως η ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου αποτελεί λιγότερο καλά νέα για το Ισραήλ παρά για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά -κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται από το Προεδρικό- ενώ θα πρέπει τάχιστα να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τον Λίβανο, για εκμετάλλευση των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο προς ενίσχυση της ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε. Ο ρόλος της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικός για υλοποίηση αυτού του στόχου.

· Δεν πιστεύω πως η πρόσφατη ανακάλυψη στην Αίγυπτο μπορεί έμμεσα ή άμεσα να αλλάξει τα δεδομένα ως προς τη βιωσιμότητα ανέγερσης ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, κυρίως λόγω του μεγέθους των επιβεβαιωμένων αποθεμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του γεγονότος ότι λειτουργούν δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Οι συζητήσεις μεταξύ Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και κρατικής εταιρείας Φυσικού Αερίου της Αιγύπτου (EGAS) θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά, και όταν οι τεχνοοικονομικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα υποδομών μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για άμεση αξιοποίηση του Αφροδίτη μέσω των υφιστάμενων υποδομών της Αιγύπτου. Σε κάθε περίπτωση, όποια και να είναι η εξέλιξη αυτών των συνομιλιών, η Λευκωσία θα πρέπει να μείνει σε ανοικτή γραμμή με το Τελ Αβίβ, και να επαναξιολογεί τα δεδομένα τόσο στο Ισραήλ όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

· Σίγουρα υπάρχουν θετικές ενδείξεις, μιας που το Zohr γειτνιάζει με τα τεμάχια 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ, παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προβαίνουμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα στη βάση του τι έχει ανακοινωθεί από την ENI την προηγούμενη εβδομάδα. Η πιο λογική εξέλιξη για μένα προσωπικά θα ήταν η επανεξέταση από την Total του γεωλογικού μοντέλου που έχει χρησιμοποιηθεί στα οικόπεδα 10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί δυνητικά κοιτάσματα. Σε περίπτωση αποχώρησης τελικά της Total από την κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα απέκλεια το άμεσο έντονο ενδιαφέρον της ΕΝΙ για απόκτηση των δικαιωμάτων στα εν λόγω οικόπεδα. - See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/263781/ringk-epikairotitas-to-aigypriako-koitasma-fysikou-aeriou#sthash.I7nV6VRd.dpuf