07 Σεπτεμβρίου 2015

Ο θάνατος του μικρού Αϊλάν και οι ευθύνες της Τουρκίας

REFUGEES TURKEY
Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο σύμβολο των τελευταίων δεκαετιών. Αποτελεί όμως και η ειδεχθέστερη υπενθύμιση που θα στοιχειώνει γενιές και γενιές για τον τρόπο με τον οποίο (δεν) αντιμετώπισαν το προσφυγικό ζήτημα. Μόνο που ο Αϊλάν δεν είχει ανάγκη να γίνει σύμβολο ή ήρωας, ήθελε απλά να ζήσει.Ο τραγικός πνιγμός του Αϊλάν στις ακτές της Τουρκίας αποτέλεσε και υπενθύμιση για τις ευθύνες της Τουρκίας και συγκεκριμένα της Τουρκικής Κυβέρνησης για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί τα εκατομμύρια των προσφύγων που καταφθάνουν στα σύνορα της.

Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι η έκτακτη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό αλλά και παράλληλα την παροχή αδειοδότησης σε ξένες χώρες να στέλνουν στρατό στην Τουρκία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αν και υπερψηφίσθηκε, πραγματοποιήθηκε σε σκηνικό πόλωσης και σκληρής έντασης.Σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν επιτρέπεται υπηρεσιακός υπουργός να φέρνει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση αποφάσεις που ενδέχεται να οριοθετήσουν την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στο άμεσο αλλά και απώτερο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέλη του κοινοβουλίου που ανήκουν στo κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 8 από τα 11 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν τηρούν με την εν γένει πολιτική τους στάση την συνταγματική επιταγή της «κομματικής ουδερότητας» που απαιτείται για να συμμετάσχει κανείς σε κυβέρνηση υπηρεσιακού χαρακτήρα.

Ο θάνατος όμως του μικρού πρόσφυγα από την Συρία δεν επέτρεψε στην αντιπολίτευση να σπεκουλάρει πάραπάνω σε αυτό το ζήτημα.Την Παρασκευή ο υπηρεσιακός, πια, Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτολου, προσπαθώντας να αναπτερώσει το ηθικό της Τουρκικής κοινής γνώμης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι περήφανος που έχει τιμόνι μιας χώρας στα χέρια του που φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες την ώρα που «οι πλούσιες χώρες της δύσης κάνουν τα στραβά μάτια». Θέλοντας παράλληλα, να δικαιολόγησει και την απόφαση της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Οι πραγματικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής από την Τουρκική Κυβέρνηση ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις δυνάμεων και επιρροών στην περιοχή. Ίσως η αργή αντίδραση της Άγκυρας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιρροή που αποκτούν οι Κούρδοι στην περιοχή να οδηγήσουν την Τουρκία σε ατραπούς που δεν περίμενε ποτέ ότι θα χρειαστεί να διαβεί στην σύγχρονη ιστορία της.