31 Ιουλίου 2015

Η Τουρκία, το PKK και ο πόλεμος κατα του Ισλαμικού Κράτους

Image

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον πόλεμο κατα της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους για επιχειρήσεις κατα των Κούρδων στο εσωτερικό της χώρας αλλα και στο Βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία αναμένει την άφιξη μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, με σκοπό την διεξαγωγή ευρύτερων επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στη Hürriyet Daily News ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από επίσημες πηγές, μετά από τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για κοινές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η συμβολή της τουρκικής κυβέρνησης στη συμμαχία που διαμορφώνεται κατά του ISIL, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, είναι η παραχώρηση της στρατηγικής βάσης του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται νότια της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως και των βάσεων του Ντιγιάρμπακιρ και του Μπάτμαν, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ. Οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις θα συμμετέχουν ενεργά στις κοινές αεροπορικές επιδρομές ενάντια του ISIL, όχι μόνο με μαχητικά F-16 αλλά και με αεροπλάνα ανεφοδιασμού καυσίμων (επίσης με βάση το Ιντσιρλίκ), ελικόπτερα και μεταφορικά αεροσκάφη.

Διαβάστε: Ποιος ο στόχος του Ερντογάν στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας";

Το κύριο μέρος στο βόρειο μέτωπο των επιχειρήσεων κατά του ISIL αναμένεται να διαμορφωθεί από τις ΗΠΑ και τις τουρκικές δυνάμεις. Από τις βάσεις τους στο Suffolk της Βρετανίας και στο Spangdahlem της Γερμανίας οι ΗΠΑ αναμένεται να κατευθύνουν στο Ιντσιρλίκ μαχητικά F-15 και F-16, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Reaper και προσωπικό υποστήριξης.


Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ τούρκων και αμερικανών αξιωματούχων, και που έκλεισε οριστικά στις 22 Ιουλίου μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η κοινή επιχείρηση δεν περιορίζεται μόνο στο να χτυπήσει στόχους του ISIL στο έδαφος αλλά περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ”ISIL-free" ζώνης, δηλαδή μιας ζώνης ελεύθερης από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στα τουρκικά σύνορα. Η εν λόγω ζώνη θα περιλαμβάνει τις επαρχίες του Kilis και του Γκαζιαντέπ, σχεδόν 100 χιλιόμετρα σε πλάτος, το Azaz στα δυτικά και το Cerablus στα ανατολικά και με βάθος 40 χιλιομέτρων, όπως αναφέρει η Hurriyet.
Τουρκικά μαχητικά (αλλά και το πυροβολικό όταν χρειάζεται), θα πλήττουν στόχους ως επί το πλείστον στην περιοχή αυτή για να την “καθαρίσουν” από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Το σχέδιο αυτό θα εκτελεστεί με τη βοήθεια δύναμης 5.000 στρατιωτών που αποτελείται κυρίως από Τουρκμένους που ζουν στη Συρία. Σύμφωνα με πηγές, αυτή η δύναμη, η οποία στηρίζεται από τους Τούρκους, θα είναι σε συντονισμό με την, υπο την διοίκηση των ΗΠΑ, συμμαχία. (Η Τουρκική κυβέρνηση μάλιστα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τα πυρομαχικά που μεταφέρθηκαν από φορτηγά που ανήκουν στην Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και κατασχέθηκαν από την χωροφυλακή, ενώ ήταν καθοδόν προς τη Συρία, τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχαν ως προορισμό τους μαχητές του ISIL ή της al-Nusra αλλά τους Τουρκμένους που τα χρησιμοποιούσαν για να αμυνθούν.)

Η αποκαλούμενη "ISIL - free" ζώνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δύο λόγους:

1. Για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των προσφύγων που μπαινοβγαίνουν στη Τουρκία από τη Συρία, με στόχο τη μείωση του κινδύνου ξένων τρομοκρατών.

2. Για τη δημιουργία γέφυρας μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του συνασπισμού κατά του ISIL με στόχο την “εκκαθάριση” περιοχών που έχει καταλάβει το ISIL.

Πάντως οι κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το ISIL ισχυρίζονται πως ένας ακόμη στόχος της "ISIL - free" ζώνης είναι να αποτραπεί ο σχηματισμός μιας ελεγχόμενης λωρίδας από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν που θα ξεκινά από τα Ιρακινά σύνορα και θα φτάνει μέχρι τη μεσόγειο θάλασσα. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε από Τούρκους αξιωματούχους.

Αν και δεν λέγεται επισήμως, εντούτοις είναι πιθανόν πως μέρος της συμφωνίας αποτελεί και το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση διαχωρίζει τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας υπό την ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) από εκείνες που ελέγχονται από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ ), αν και πρόκειται για αδελφικές οργανώσεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το PYD δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως εχθρική δύναμη, εκτός εάν επιτεθεί κατά τουρκικών στόχων, όπως έχει κάνει το ISIL ή το PKK, παρά τις μαζικές στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ, κυρίως στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχία στη Δύση σχετικά με μια πιθανή αποδυνάμωση των χερσαίων δυνάμεων εναντίον του ISIL, με το Ιράν να έχει, παραδόξως, πρόσφατα συμφωνήσει σε αυτό. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK είναι μέρος της εσωτερικής ασφάλειας και αποτελούν αντίποινα για τις πρόσφατες δολοφονίες στρατιωτών και αστυνομικών, διακινδυνεύοντας όμως τον διάλογο για μια πολιτική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των Κούρδων της χώρας.

Αποφεύγοντας την κριτική ότι η κυβέρνηση δικαιολογεί τις επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ χρησιμοποιώντας ως αφορμή τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και τον συνασπισμό των ΗΠΑ, επίσημη ανώνυμη πηγή ανέφερε ότι το χτύπημα κατά του ΡΚΚ είναι τώρα θέμα "τακτικής προτεραιότητας” για την Τουρκία, δεδομένου ότι είναι ένα φλέγον ζήτημα και ότι οι επιχειρήσεις θα κινηθούν κατά του ISIL μόλις οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να χτυπήσουν από το Ιντσιρλίκ.

Πηγή - HurriyetΜετάφραση/Απόδοση - OnAlert