31 Ιουλίου 2015

Η Τουρκία βομβαρδίζει την ψήφο των Κούρδων

H πολεμική αεροπορία της Τουρκίας βομβαρδίζει θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν
Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Διπλή επίθεση δέχονται οι Κούρδοι της Τουρκίας, καθώς η πολεμική αεροπορία συνεχίζει να βομβαρδίζει θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, τόσο στο Βόρειο Ιράκ όσο και στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ μάχη γίνεται και σε πολιτικό επίπεδο, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να σφυροκοπεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στη Βουλή, με ορίζοντα τις επικείμενες εκλογές.Χθες, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση έφερε εκτάκτως για συζήτηση «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ζήτησε από όλα τα κόμματα να καταδικάσουν το «Ισλαμικό κράτος» αλλά και τη δράση του ΡΚΚ στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα».

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε το HDP ότι υποθάλπει τους τρομοκράτες καθώς δεν τους καταδικάζει «και μέχρι να το πράξουν, θα είναι ένοχοι στα μάτια της Βουλής και του λαού».
Ο ηγέτης του HDP, Σαλαχατίν Ντεμιρτάς, ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και από τις δύο πλευρές και να μην υπονομευτεί η ειρηνευτική διαδικασία. Στη θυελλώδη συνεδρίαση, ο Νταβούτογλου παρενέβη για να απορρίψει το αίτημα των Κούρδων για κατάπαυση του πυρός και υποστήριξε ότι οι επιθέσεις τους τουρκικού στρατού και της αεροπορίας δεν θα σταματήσουν μέχρι να πάρει το HDP αποστάσεις από το PKK και να αποχωρήσουν οι αυτονομιστές αντάρτες από το τουρκικό έδαφος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με την έξαρση της εθνικιστικής ρητορείας και την πολεμική ατμόσφαιρα να μειώσει την επιρροή του HDP για να κατορθώσει να ανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο, στο οποίο φιλοδοξεί να μη μετέχουν οι Κούρδοι. Το ποσοστό 13% που έλαβε το HDP στις πρόσφατες εκλογές, τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το συνταγματικό όριο (10%) εισόδου στη Βουλή, στέρησε το AKP από το μονοπώλιο της ανεξέλεγκτης εξουσίας και άνοιξε τον δημοκρατικό δρόμο στους Κούρδους της Τουρκίας.

Η «στρατηγική της έντασης» του Ερντογάν υπονομεύει τον συμβιβασμό και την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος, εξωθεί τον κουρδικό πληθυσμό σε ριζοσπαστικοποίηση καθώς του κλείνει τον κοινοβουλευτικό δρόμο και οδηγεί τη μεγάλη χώρα σε επικίνδυνα νερά αστάθειας και αδυσώπητης καταστολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία συνέλαβε την τελευταία εβδομάδα πάνω από 1.300 άτομα, στην πλειονότητά τους Κούρδοι και αριστεροί, με πρόσχημα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι επιθέσεις κατά των στρατοπέδων του ΡΚΚ στο Ιρακινό Κουρδιστάν καταδικάστηκαν από την κυβέρνηση της Βαγδάτης και ο πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ Αμπάντι κάλεσε την Αγκυρα να αποφύγει μια περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξει την εξεύρεση λύσης στην κρίση. Την ανάγκη για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σφοδρή κριτική στον Ερντογάν άσκησε και ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων, Τζεμ Εζντεμίρ, ο οποίος δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα μας όταν μια χώρα, η οποία μέχρι χθες ήθελε να ενταχθεί στην Ε.Ε. και βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα, μετατρέπεται από τον Ερντογάν σε ένα μίνι Πακιστάν με έναν απολυταρχικό άρχοντα. Βλέπω μια χώρα η οποία χωρίς λόγο σύρεται από τον επικεφαλής της στο χάος».