Ήταν αδύνατον σε συνθήκες κυβέρνησης να αντέξει ένα κόμμα του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, μιας μικρής αριστερής ομοσπονδίας στην οποία καλέστηκαν όλα τα άνθη του αριστερισμού σε μια ασαφή πολιτική συμφωνία. Δεν λειτούργησαν όμως ως ρεύματα ιδεών. Ήταν σκληρές φράξιες, με διαφορετικές στρατηγικές, που ανέβηκαν στο όχημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνθήκες μαχητικής αντιπολίτευσης, τα σοβαρά μειονεκτήματα αυτού του σχηματισμού δεν κόστιζαν. Δέσποζε η προσωπικότητα και το ταλέντο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τη βοήθεια σοβαρών και ικανών στελεχών κέρδιζε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη φάση της κατάρρευσης του δικομματισμού.
Τελικά έκανε το πολιτικό θαύμα και, έστω με αυτό το σχήμα, κατάφερε να φτάσει στην εξουσία!
ΟΤΑΝ η δυναμική έδειχνε πού πάει το πράγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια προσπάθεια να γίνει ενιαίο κόμμα με κεντρικό σύνθημα "Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών", αλλά αυτή η προσπάθεια, παρ' ότι εγκρίθηκε από το ιδρυτικό συνέδριο, έμεινε στα χαρτιά και το σύνθημα μετατράπηκε σε ουτοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να είναι ομοσπονδία όπου όλα καθορίζονταν με βάση τα ποσοστά δύναμης στην Κ.Ε. Παρ' ότι ξεπέρασε το 36% και έγινε κυβέρνηση, όλος ο κομματικός μηχανισμός, και αυτός της λεγόμενης πλειοψηφίας, δεν θέλησε σε καμιά περίπτωση να ανοιχτεί σε αυτόν το κόσμο που βρέθηκε κοντά του και του έδωσε την πολιτική ηγεμονία. Το "κόμμα" έμεινε κλεισμένο στον μικρόκοσμο του 4,6%.
 
ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ συνέδριο έλαβαν μέρος 33.000 μέλη, όπως ανακοίνωσε ο τότε γραμματέας Δ. Βίτσας. Σήμερα, από αυτά τα μέλη ζήτημα είναι αν δραστηριοποιούνται το πολύ 10.000! Αυτό προκύπτει από τον αριθμό των μελών που συνεδρίασαν στις οργανώσεις τους τις τελευταίες μέρες. Κανένα κομματικό όργανο δεν ανησύχησε αυτό το παράδοξο γεγονός, δηλαδή κόμμα που φτάνει στην εξουσία, αντί να πολλαπλασιάζει τα μέλη του, να βλέπει να μειώνονται ραγδαία.
 
ΠΟΛΛΕΣ φορές στα τελευταία βαγόνια μαζεύονταν διαφωνούντες και τραβούσαν συνεχώς τα χειρόφρενα για να αλλάξουν την πορεία της ατμομηχανής. Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι, έστω και έτσι, μπορούσε με τέχνη να κρατήσει τις ισορροπίες και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τα κατάφερε! Ώς εδώ όμως. Ένα σχήμα με νεοκομμουνιστές, με όλη την ποικιλία τροτσκιστικών ομάδων, με πρώην αναρχικούς, με σοσιαλιστές που είναι η κυρίαρχη ταυτότητα του 36%, ακόμα και με δεξιούς που τους προκαλούσε το πατριωτικό στοιχείο, δεν ήταν εύκολο να αντέξει σε τόσο δύσκολες συνθήκες εξουσίας.
 
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ Πλατφόρμα, μια νεοκομμουνιστική συνιστώσα που λειτουργεί ως κόμμα και φιλοξενεί στις τάξεις της την τροτσκιστική ΔΕΑ, αδιαφόρησε για τις συνέπειες της ρήξης. Ουδόλως ανησύχησαν για τις επιπτώσεις στελέχη χωρίς την παραμικρή επιστημονική ή επαγγελματική εμπειρία πέρα από τη ζωή τους στους κομματικούς μηχανισμούς. Λες και έχουμε κάθε μέρα παντού στην Ε.Ε. τραπεζικές κρίσεις, capital control και οικονομικές καταστροφές. Λες και με μια αυτόματη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα λυθούν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα. Αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την χρεοκοπία, ως επαναστατικό στάδιο. Αυτές οι... παλαιοημερολογίτικες αντιλήψεις, σε έναν ενοποιημένο οικονομικά κόσμο, δεν δουλεύουν. Τουλάχιστον το ΚΚΕ το παραδέχεται. Καλεί τα λαϊκά στρώματα και την αγροτιά να ξεσηκωθούν, να καταλάβουν την εξουσία και να την αναθέσουν στο κόμμα. Όχι τώρα, καθώς οι "λυκοσυμμαχίες" δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, αλλά αργότερα. Το λέει καθαρά ο Δ. Κουτσούμπας. Οι εργαζόμενοι θα πληγούν θανάσιμα από την επιστροφή στη δραχμή!
 
ΟΥΤΩΣ η άλλως οι δρόμοι του Π. Λαφαζάνη και του Αλ. Τσίπρα χώρισαν και επιστροφή δεν υπάρχει. Αν η Αριστερή Πλατφόρμα δώσει τη μάχη να καταλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να σχηματίσει ένα νέο κόμμα που θα κριθεί από τον λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. Ο Παναγιώτης έχει καεί ως ηγέτης, ικανός να δημιουργήσει και να ηγηθεί κόμματος εξουσίας. Το ασφαλέστερο περιβάλλον που μπορεί να έχει είναι μια μικρή κοινοβουλευτική Αριστερά παρόμοια με τις πολλές που υπάρχουν εκτός Βουλής. Ο δρόμος του θα είναι δύσκολος, διότι θα βρει απέναντί του το ΚΚΕ, που θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την πολιτική πελατεία του. Με λίγα λόγια, ίντριγκες ξε-ίντριγκες, κριτής όλων -όπως πάντα σε δημοκρατίες- θα είναι ευτυχώς ο λαός.

dchristou52@gmail.com