31 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Σφυροκόπημα σε PKK και «πολιορκία» στον Ντεμιρτάς

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ  Η Τουρκία πραγματοποίησε ένα-δύο πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους μόνο για το θεαθήναι. Ο κύριος στόχος είναι να αποτραπεί η δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρ
Με ολοένα αυξανόμενη ένταση συνεχίζεται το σφυροκόπημα των θέσεων των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ από την τουρκική αεροπορία με τους νεκρούς αντάρτες να φτάνουν τους 190 και τους τραυματίες σε 300 σε δύο ημέρες επιχειρήσεων.


ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ

Η Τουρκία πραγματοποίησε ένα-δύο πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους μόνο για το θεαθήναι. Ο κύριος στόχος είναι να αποτραπεί η δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, δήλωσε στο Reuters o ηγέτης του HDP Σ. ΝτεμιρτάςΤην ίδια ώρα τέσσερις άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ένας πολίτης έπεσαν νεκροί από επιθέσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία για τις οποίες κατηγορείται το PKK.
Η επικίνδυνη κλιμάκωση στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, που επέλεξε ως στρατηγική η τουρκική ηγεσία αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές παράγοντα που αλλάζει πλήρως «τους κανόνες του παιχνιδιού» στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.
Η σφοδρή επίθεση κατά του PKK σε συνδυασμό με τα ασθενή πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) το οποίο όμως είναι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν πλέον και τη βάση του Ιντσιρλίκ, έχει σύμφωνα με τη «Χουριέτ» «βυθίσει την Τουρκία στον επανερχόμενο εφιάλτη του κουρδικού προβλήματος».

Σχέδιο
Αυτός όμως, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Σελαχετίν Ντεμιρτάς, ήταν και ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης, να επανέλθει το κουρδικό πρόβλημα στο προσκήνιο ούτως ώστε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «να πάρει εκδίκηση που στις εκλογές του Ιουνίου έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια», αλλά και για να αποδομήσει το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εν όψει πρόωρων εκλογών.

Οπως μάλιστα ανέφερε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP σε συνέντευξή του στο Reuters, η Τουρκία έχει επίσης κι έναν ακόμη στόχο: να αποτρέψει την ενοποίηση εδαφών στη βόρεια Συρία που θα επέτρεπε την ύπαρξη μιας κουρδικής οντότητας στην περιοχή.

Οπως δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Τουρκία πραγματοποίησε ένα δύο πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους μόνο για το θεαθήναι, χωρίς να τους προκαλέσει σημαντική ζημιά και χωρίς το ISIS να αισθάνεται κάποια πραγματική πίεση από την Τουρκία. Ο κύριος στόχος είναι να αποτραπεί η δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία».

Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς: «Ο Ερντογάν στο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψουν την ένωση των κουρδικών καντονιών στη βόρεια Συρία. Η Τζαραμπλούς (σ.σ. εκεί που πραγματοποιούνται χτυπήματα από τα τουρκικά στρατεύματα σε συριακό έδαφος) είναι το μοναδικό εμπόδιο σε αυτήν την ένωση».

Ο χρόνος πάντως φαίνεται να κυλάει κατά του Ντεμιρτάς, καθώς η τουρκική ηγεσία σκληραίνει ολοένα τη στάση της απέναντι στο HDP. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε το κόμμα του Ντεμιρτάς ως «το κόμμα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των τρομοκρατών», ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο αδερφός του Ντεμιρτάς, Νουρετίν, είχε εκπαιδευτεί στα βουνά και πως εάν μπορούσε να έχει την ευκαιρία και ο ηγέτης του HDP θα έκανε το ίδιο.

Παράλληλα χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Ντιγιαρμπακίρ ότι ξεκινάει έρευνα κατά του Ντεμιρτάς για «προτροπή σε πράξεις βίας και για εξοπλισμό των διαδηλωτών» κατά τις περσινές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο Κομπάνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΘΝΟΣ