04 Ιουνίου 2015

WikiLeaks: Καμία δέσμευση μεταξύ Ε.Ε.-Ισραήλ για ενέργεια Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον είναι ουσιώδες, ωστόσο, «δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες»


Παρά τα σενάρια που ακούγονται από καιρό σε καιρό για αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, στα έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks για τη νέα διεθνή συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών φαίνεται ότι δεν υπάρχει δέσμευση μεταξύ Ισραήλ και Ε.Ε. όσον αφορά τις υπηρεσίες μεταφοράς ενέργειας (www.wikileaks.org/tisa/market-israel). «Δεν υφίσταται συγκεκριμένη προσφορά σχετική με ενεργειακά θέματα» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της TiSA. Επισημαίνεται μεν ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά της Ευρώπης είναι ουσιώδες, ωστόσο, «δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες», καθώς είναι δύσκολο να ζητηθούν δεσμεύσεις δεδομένης της περιορισμένης «ευρωπαϊκής ανοικτότητας» στο θέμα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο.
Κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο του 2014 το Ισραήλ διευκρίνισε ότι το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο σε θέματα ενέργειας είναι υπό εξέταση, και ότι σχετίζεται άμεσα με την ανακάλυψη φυσικού αερίου και την πιθανότητα δημιουργίας νέων αγωγών. «Η θέση τους θα είναι πιο ξεκάθαρη μέσα σε έναν χρόνο», δηλαδή τον Νοέμβριο του 2015, αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Στο φως» νέα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks
WikiLeaks: Τουρκικές «πρωτοβουλίες» για τη ναυτιλία στο Αιγαίο