ΑΛΛΑ ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Σε ό,τι αφορά το θέμα Παναρίτη - ΔΝΤ, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο οικονομικό επιτελείο, παρουσία Τσίπρα, Δραγασάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτου, τρεις υποψηφιότητες με τα βιογραφικά των επιστημονικών προσόντων τους. Όλοι έκριναν πως μακράν το καλύτερο ήταν της κ. Παναρίτη. Στη συνέχεια, χωρίς κανείς από τους παρόντες να διαφωνήσει (δεν έγινε καμιά ψηφοφορία), ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην ανακοίνωση του ονόματος. Και έγινε ο χαμός! Το θέμα Παναρίτη έγινε αφορμή για αναμέτρηση ισχύος των "παρατάξεων" που δρουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ τη δημιουργία της κίνησης των "53", ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός δεν ελέγχει πλέον την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη συμπόρευση της συγκεκριμένης κίνησης, που πρόσφατα, στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Α' Αθήνας, έκανε επίδειξη δύναμης κερδίζοντας με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο (από τα 4 που διεκδίκησαν τις ψήφους) και χώρια με εκείνο της γνωστής πλειοψηφίας την πρώτη θέση! Η δοκιμασία του πρωθυπουργού δεν τελειώνει με την υπόθεση Παναρίτη. Στη φάση αυτή, με αφορμή την Παναρίτη, δοκιμάζεται όλη η κεντρική κυβερνητική εξουσία, όχι τόσο για να ματαιωθεί ο διορισμός Παναρίτη που ήδη είναι ματαιωμένος. Ο πραγματικός στόχος δεν είναι η Παναρίτη. Είναι ο Γ. Βαρουφάκης που για λόγους αρχών δεν θα ήταν εύκολο να αποδεχτεί την προσβολή και να σηκώσει μόνος του το βάρος για μια ομαδική ομόφωνη απόφαση. Άλλωστε η προειδοποίησή του ήταν σαφής. Όταν ρωτήθηκε αν οι φήμες για παραίτησή του έχουν βάση, απάντησε πως οι φήμες είναι πρόωρες!

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ έγινε στόχος διαφόρων ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά ταυτίστηκαν με τις πιέσεις του Σόιμπλε να περιθωριοποιηθεί σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να αναγκαστεί σε παραίτηση. Μάλιστα, στα διάφορα κυβερνητικά κέντρα εξουσίας όλοι πλέον γνωρίζουν τον προωθούμενο για τη διαδοχή Βαρουφάκη στο κομβικό υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι μόνο πολιτικές οι δυνάμεις που στοχοποίησαν τον δημοφιλή στην κοινωνία υπουργό Οικονομικών. Βαρύ και βαθύ εγχώριο οικονομικό κέντρο εργάζεται συστηματικά για την αποκαθήλωση του καθηγητή υπουργού.

Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ υποστήριξη του υπουργού και στενότερου συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα, του Νίκου Παππά, στη διαμαρτυρία για την επιλογή Παναρίτη εξέπληξε! Εκείνο όμως που κατέπληξε ήταν η παρέμβαση ενός διορισμένου νομικού στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς μάς πήρε και τα σώβρακα τονίζοντας: «Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο ίδιος στο "Βήμα", προσθέτοντας πως «ο Βαρουφάκης μάς την επέβαλε με το... ζόρι». Οι απόψεις είναι σεβαστές, όχι όμως και τα ψέματα. Διότι με κανένα ζόρι δεν επεβλήθη η κ. Παναρίτη. Και εντάξει, κάποιοι βουλευτές να επικαλούνται λόγους αρχών, αξιών και ήθους. Πώς όμως αποδέχονται ο κ. Σαγιάς να συνυπολογίζεται μαζί τους;

ΦΟΒΑΜΑΙ πραγματικά πως οι ελιγμοί του πρωθυπουργού, που ομολογουμένως τα έχει καταφέρει καλά μέχρι στιγμής, δεν θα διαρκέσουν για πολύ και σύντομα θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση, καθώς οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι εθνικού χαρακτήρα. Άλλωστε, ακολουθεί η δοκιμασία της συμφωνίας, όπου το αυτονόητο της κομματικής πειθαρχίας ξεσηκώνει διαμαρτυρίες (!), ενώ στη συνέχεια τα βράχια θα είναι διαδοχικά. Λιμάνι Πειραιά, αεροδρόμια και πάει λέγοντας. Το σενάριο η κυβέρνηση να πέσει από τα μέσα παραμένει στο τραπέζι των ενδιαφερομένων.


dchristou52@gmail.com