04 Ιουνίου 2015

Τουρκία: «Τάγμα» εθελοντών για επιτήρηση της αβέβαιης κάλπης Ανησυχία ότι ο «πειρασμός» για νοθεία θα είναι μεγάλος

Τουρκία: «Τάγμα» εθελοντών για επιτήρηση της αβέβαιης κάλπης
Η Τουρκία έχει μεν ισχυρό ιστορικό διαφάνειας στις εκλογές, όμως η επικείμενη μάχη στις 7 Ιουνίου φαίνεται ότι μπορεί ακόμη και να κρίνει στο νήμα την αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος -και έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν πως ο «πειρασμός» για νοθεία θα είναι μεγάλος.Ομάδα-κίνημα θέλει να κινητοποιήσει χιλιάδες εθελοντές επιτηρητές ώστε να αποτραπούν παρατυπίες. Δεν κρύβουν ότι θεωρούν την ύπαρξή τους αποτέλεσμα της «διάβρωσης της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς».Tα νοτιοανατολικά της χώρας θεωρούνται τα πιο «επικίνδυνα» για μεθοδεύσεις: Σε όλη την επικράτεια, ισχυρότερος κίνδυνος για τον Ερντογάν δεν είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το κουρδικό DHP. Οπότε, στην πρώτη γραμμή των εκλογικών τμημάτων που, κάθε κόμμα, θα ήθελε να επηρεάσει το αποτέλεσμα βρίσκονται οι περιφέρειες όπου το κουρδικό κόμμα έχει ισχυρότερη απήχηση.


Της ομάδας «Oy Ve Otesi» (Στην ψήφο και παραπέρα) ηγείται ο 32χρονος Σερτζάν Τσελεμπί, που δηλώνει στο Reuters ότι «ανδρώθηκε πολιτικά» στις σαρωτικές κινητοποιήσεις εναντίον του Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

Ο ίδιος, όπως και ο κύκλος συνεργατών του, δεν κρύβουν ότι δεν συμπαθούν καθόλου τον νυν τούρκο πρόεδρο. Επιμένουν ωστόσο πως αφήνουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις «στην πόρτα» πριν ξεκινήσουν τις ομιλίες που διοργανώνουν τις τελευταίες ημέρες ανά τη χώρα ώστε να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους για τα δικαιώματά τους και να μαζέψουν εθελοντές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ομάδα χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος της από δωρεές και εισφορές μελών αλλά υποστηρίζεται από τα προξενεία Σουηδίας και Ολλανδίας.

Ο νόμος επιτρέπει μόνο αντιπροσώπους κομμάτων ή υποψηφίους να επιτηρούν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, οπότε η ομάδα βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης για να αποκτήσει πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα.

Το κυβερνών κόμμα AKP έχει απορρίψει τη συνεργασία: «Δεν πιστεύουμε πως είναι απολύτως ανεξάρτητοι» λέει ο αντιπρόεδρός του Μουσταφά Σεντόπ, λέγοντας πως «εάν προσπαθήσουν να ρίξουν σκιές στην κάλπη, δεν θα το επιτρέψουμε».

Σύμφωνα με τον Τσελεμπί, το κίνημα βρίσκεται σε συνεννόηση με πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Τσελεμπί δηλώνει επίσης αισιόδοξος πως χιλιάδες μέλη του θα βρίσκονται πάνω από την κάλπη, και κυρίως στα νοτιοανατολικά. Στις περυσινές προεδρικές εκλογές, το κίνημα είχε ισχυρή παρουσία σε έξι πόλεις, φέτος ο στόχος βρίσκεται σε 70.000 εθελοντές.
ΒΗΜΑ