04 Ιουνίου 2015

Η Ισλαμική και νέα δεδομένα

http://www.al-monitor.com/pulse/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/09/RTR44JWG.jpg?t=thumbnail_570Τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας δεν έχουν ασφαλώς διεθνή βαρύτητα και προπαντός δεν δεσμεύουν κανέναν. Ούτε ακόμη και τα κράτη-μέλη τα οποία υιοθετούν τα ψηφίσματα/αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχει, όμως, σημασία στην ευρύτερη εικόνα στο διεθνές γίγνεσθαι η στάση την οποία τηρεί ένας οργανισμός διεθνούς εμβέλειας και δράσης. Οι αναφορές σε «τουρκοκυπριακό κράτος», οι οποίες χρησιμοποιούνται από το 2004 και εντεύθεν στα κείμενα της Ισλαμικής, δεν είχαν επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε και συνιστούν ασφαλώς αναγνώριση του παράνομου μορφώματος που δημιούργησε η κατοχική Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο.


Στην τελευταία υπουργική σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας υπήρξαν έντονες διεργασίες με φόντο το Κυπριακό. Η Τουρκία συνήθως παρουσίαζε ένα κείμενο στο οποίο συμπεριλάμβανε τις πάγιες και διαχρονικές της θέσεις. Αυτή τη φορά δεν ήταν περίπατος για την Τουρκία η ψήφιση απόφασης για το Κυπριακό. Προηγήθηκε μια σύνοδος χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς να εκδοθεί ανακοινωθέν (Νέα Υόρκη). Στην τελευταία υπουργική σύνοδο, που φιλοξενήθηκε στο Κουβέιτ, το ψήφισμα ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, στο οποίο η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη.

Είναι προφανές πως όταν δίνονται μάχες, υπάρχουν δυνατότητες να κερδηθούν, όπως και να χαθούν. Το ίδιο ισχύει και όταν διεκδικείς. Στην περίπτωση της Ισλαμικής, σημασία διαδραμάτισαν αυτή τη φορά οι συνεργασίες και οι συμμαχίες, οι οποίες φαίνεται να καθόρισαν και το τελικό αποτέλεσμα.  Η Κύπρος δεν είναι κράτος-μέλος του οργανισμού, ωστόσο ως να ήταν παρούσα στην τελευταία υπουργική σύνοδο. Το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τόσο το περιεχόμενο του κειμένου-απόφασης όσο τα όσα διαδραματίσθηκαν. Στο πλευρό των κυπριακών θέσεων βρέθηκαν πολλές χώρες. Η Τουρκία δεν κατάφερε να πείσει πέρα από το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν. Με τούτο γίνεται αντιληπτό πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και τα ανοίγματα της Λευκωσίας έχουν διαφοροποιήσει τα ισοζύγια. Τούτο επιβεβαιώθηκε με τον αριθμό των κρατών-μελών τα οποία στάθηκαν δίπλα στην Κύπρο, στήριξαν τις θέσεις της στο εθνικό θέμα. Η Αίγυπτος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ δίπλα μας στάθηκαν και μια σειρά άλλες χώρες, όπως οι Ιορδανία, Τυνησία, Ιράκ κ.λπ. Το αποτέλεσμα της Ισλαμικής να αξιοποιηθεί στο έπακρον. Να μην επαναπαυθούμε.  
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/260089/i-islamiki-kai-nea-dedomena#sthash.38l8LKPx.dpuf