04 Ιουνίου 2015

ΕΕ: Ανέτοιμη η Τουρκία για πυρηνικό σταθμό

Εκτός πλαισίου ασφαλείας της ΕΕ, ο υπό κατασκευή, πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου, ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, τονίζοντας τις αντιδράσεις πολλών χωρών για την επικινδυνότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου της Τουρκίας, τοποθετήθηκε γραπτώς ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Αρίας Κανιέτε, αναφέροντας ότι βρίσκεται εκτός πλαισίου ασφαλείας της ΕΕ. Ο Επίτροπος, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για το θέμα, μετά από ερώτηση του Ελλαδίτη Ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου.Είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν αντιδράσεις από πολλές χώρες σχετικά με την εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου και ότι η Κομισιόν τις λαμβάνει υπόψη.

Προσθέτει ότι η Τουρκία παρά τις παραινέσεις της Επιτροπής, δεν συμμετέχει στο σύστημα ECURIE. Μάλιστα αναφέρει ότι η Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε, πραγματοποίησε τον Μάρτιο του 2015 αποστολή ελέγχου στην Κύπρο, προκειμένου να αξιολογήσει τα επίπεδα ραδιενέργειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο του 2015.

Χρυστάλα Βιλάνου-ANTENA KΥΠΡΟΥ