04 Ιουνίου 2015

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές

Σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές Σχέδιο για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη με την εκμετάλλευση τερματικών υγροποιημένου αερίου (LNG) και την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων της Αλγερίας και άλλων χωρών επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση της Ευρώπης και όπως δήλωσε ο Επίτροπος για την Ενέργεια και την Κλιματική Δράση, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προς το παρόν το σχέδιο εστιάζεται στη Μεσόγειο.
«Εχουμε συμφωνήσει σε μία συνεκτική προσέγγιση με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μοργκερίνι, για τις χώρες προμήθειας αερίου, όπως η Νορβηγία και η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Κανιέτε στον ιστότοπο Euractiv.Χθες ο κ. Κανιέτε επισκέφθηκε τη Νορβηγία και είχε συνομιλίες για την εμβάθυνση των ενεργειακών σχέσεων. Τον Μάιο η Νορβηγία, που παίζει κομβικό ρόλο στο πλάνο για την Ενεργειακή Ένωση, αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Ε.Ε., εκτοπίζοντας τη Ρωσία από την πρώτη θέση.

Στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας η Κομισιόν, διοργανώνει στις αρχές του 2016 επιχειρηματικό φόρουμ για τις επενδύσεις αερίου στην Αλγερία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά ενεργειακός διάλογος υψηλού επιπέδου με την Τουρκία. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ακολουθεί πακέτο κανονισμών για την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο.Σημαντική πτυχή είναι και η διασύνδεση των δικτύων αγωγών στην Ευρώπη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών LNG , με ανοίγματα σε φορτία από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ