29 Ιανουαρίου 2015

Ξέσπασε οικογενειακός πόλεμος στους Λεπέν

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν και η Μαρίν. Οι σχέσεις τους έχουν ενταθεί τόσο πολύ εσχάτως, που μετά βίας μιλάνε.
Θα περίμενε κανείς ότι η σφαγή στα γραφεία του Charlie Hebdo από τζιχαντιστές θα ενίσχυε την εκλογική βάση του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent. Αντιθέτως, φαίνεται ότι το τραγικό περιστατικό έχει αυξήσει τις εντάσεις στην κορυφή του ισχυρότερου ακροδεξιού κινήματος της Ευρώπης. Την επαύριο της τρομερής επίθεσης στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Μετώπου, αντιμετώπισε την ακραία ισλαμοφοβία στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, καθώς ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, η όλο και ισχυρότερη ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, και ο σύμβουλός της σε διεθνή θέματα, Αϊμερικ Σοπράντ, της επιτέθηκαν ανοικτά για τη συγκρατημένη αντίδρασή της τις ημέρες μετά τις επιθέσεις. Οι παράξενες σχέσεις ανάμεσα στους Λεπέν θυμίζουν πολύ τον Βασιλιά Ληρ. Μία νεαρή κόρη που έγινε πρόσφατα ισχυρή προσπαθεί να δαμάσει τον απείθαρχο πατέρα της, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.


Η Μαρίν Λεπέν προτίμησε να μην επιτεθεί στους μουσουλμάνους της Γαλλίας ή στον μωαμεθανισμό κατηγορώντας για τη σφαγή το ακραίο Ισλάμ, τη μετανάστευση και τα ανοικτά σύνορα της Ε.Ε. Αμέσως ο Σοπράντ, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωκοινοβούλιο, ανάρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Γάλλοι μουσουλμάνοι αποτελούν «πέμπτη φάλαγγα» πιθανών τρομοκρατών, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε «πόλεμο με τους μουσουλμάνους, ίσως όχι με όλους, αλλά πάντως με τους μουσουλμάνους».

Η Μαρίν Λεπέν αμέσως φρόντισε να λάβει αποστάσεις από το βίντεο και απομάκρυνε τον Σοπράντ από σύμβουλό της σε ξένα θέματα και επικεφαλής της ομάδας στο Στρασβούργο. Τότε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, μία από τους δύο βουλευτές του Εθνικού Μετώπου στην Εθνοσυνέλευση, ανάρτησε στο Twitter σύνδεσμο για το επίμαχο βίντεο παρότι το είχε απορρίψει η θεία της. Πηγή που βρίσκεται στο περιβάλλον της Μαρίν Λεπέν (πιθανώς και η ίδια) δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι η «Μαριόν είναι πολύ ευάλωτη και επηρεάζεται εύκολα», τονίζοντας ότι «τη χρησιμοποιούν σκληροπυρηνικοί που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους προσωπικούς καβγάδες προκειμένου να μεταβάλουν την πολιτική του κόμματος». Οι «προσωπικοί καβγάδες» είναι προφανώς το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στη Μαρίν και τον πατέρα της. Ωστόσο, και ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ανάρτησε στο Twitter ένα σύνδεσμο για το επίμαχο βίντεο, ενώ δήλωσε στη Le Monde ότι βρήκε το περιεχόμενό του «εξαιρετικά ευφυές».

Τους τελευταίους μήνες, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εξόργισε τη θυγατέρα του αστειευόμενος για το Ολοκαύτωμα. Αλλά και η Μαρίν εξόργισε τον πατέρα της και άλλα σκληροπυρηνικά μέλη του κόμματος φέρνοντας έναν ακτιβιστή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στο ακροδεξιό της κίνημα «Συναγερμός Μπλε Μαρίν». Εν μέρει, λένε οι επαΐοντες, όλα οφείλονται στην επιρροή του «Νο2» του κόμματος, του Φλοριάν Φιλιπό, που πρόσφατα γνωστοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ακροδεξιές ιστοσελίδες παραπονούνται ότι η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου περιβάλλεται από τη «μαφία των ομοφυλοφίλων».

«Το Εθνικό Κόμμα δεν είναι ολοκληρωτικό ή σταλινικό όπου όλοι υποχρεούνται να λένε ακριβώς το ίδιο με τη Μαρίν ή τον Φιλιπό», δήλωσε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Επίσης, επανέλαβε κάποιες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι συνέβη στο Charlie Hebdo, λέγοντας ότι ίσως κάποια δυτική υπηρεσία πληροφοριών επιτέθηκε εναντίον των σκιτσογράφων. Ο Φιλιπό του απάντησε ότι ίσως «είχε πιει λίγη βότκα προτού δώσει τη συνέντευξη». Ο Λεπέν του απάντησε στο Twitter ότι «δεν λαμβάνει συμβουλές από τον Φιλιπό για την πολιτική ή για τη διατροφή του». http://www.kathimerini.gr/801330/article/epikairothta/kosmos/3espase-oikogeneiakos-polemos-stoys-lepen