ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό". Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά από το Ζάππειο, λίγο μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η τελευταία ύβρις και η προτελευταία προσβολή. Η τελευταία ακολούθησε την επόμενη μέρα, όπου ο Σαμαράς ως απερχόμενος πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα, αυτόν που επέλεξε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός! Θα επιμείνω σήμερα στην περίπτωση του Σαμαρά, όχι διότι έχει πλέον πολιτικό μέλλον, αλλά διότι φοβάμαι πως μέχρι να αποσυρθεί απομονωμένος στο σπίτι του είναι ικανός να προκαλέσει και άλλες ζημιές, όχι μόνο στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όσο -κυρίως- στον τόπο.


ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο Σαμαράς πούλησε την ψυχή του στο γερμανικό ιερατείο για να γίνει πρωθυπουργός. Έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να δηλώσει μετάνοια και να ζητήσει άφεση αμαρτιών δημοσίως, στη γερμανική εφημερίδα "Bild", αποκηρύσσοντας τις απόψεις του για λάθος συνταγή του Μνημονίου στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι επίσης γνωστό πως ο Σαμαράς παρέδωσε όλη την πολιτική εξουσία και ειδικότερα τον τομέα της εθνικής οικονομίας στην τρόικα αλλά και σε εγχώριους ολιγάρχες και συντεχνιακά εργοδοτικά συμφέροντα, που εισηγούντο στους τροϊκανούς την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων! Για να μπορεί να δικαιολογηθεί, κατασκεύασε το άλλοθι πως όλη αυτή η πολιτική με τα οδυνηρά για το λαό και την οικονομία μέτρα ήταν μονόδρομος!

ΟΜΩΣ, μια μέρα μετά τις εκλογές, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποσαφήνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου ότι: "Η τελική απόφαση για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό επίπεδο λαμβάνεται από τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη, τα οποία ενεργούν τηρώντας τους οικείους συνταγματικούς κανόνες, και όχι από την τρόικα." Με λίγα λόγια, ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός με την αμέριστη συμπαράσταση και συνενοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου κάθισαν αναπαυτικά στις καρέκλες της εξουσίας, θέτοντας τη χώρα στον αυτόματο πιλότο, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονταν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και οι υπουργοί εδώ στην Αθήνα μετέφραζαν τα mail και εφάρμοζαν τις προσταγές. Πως μπορεί να έχει τη συνείδησή του ήσυχη ένας άνθρωπος που σκόρπισε την απόγνωση στον ελληνικό λαό και που είχε το θράσος να ανακοινώσει τη δοκιμαστική μείωση του ΦΠΑ με πρωθυπουργικό διάγγελμα;

ΤΕΛΙΚΑ, παρά τη μεγάλη τρομοκρατική επιχείρηση που επέλεξε προεκλογικά ο Σαμαράς, ο ελληνικός λαός αποφάσισε να αναθέσει τη σωτηρία της πατρίδας μας στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, πολύ πριν το αποτέλεσμα, ακόμα από τις δημοσκοπήσεις, οι σκληροί και αμετάπειστοι εταίροι δήλωναν την προθυμία να συζητήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Είναι ομολογημένο από όλες τις πλευρές πως η συνταγή που εφαρμόστηκε στη χώρα μας ήταν λάθος. Λάθος που δεν έκαναν το παραμικρό για να το αξιοποιήσουν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο.

ΑΠΟ τις δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. ικανοποιητικό (!), προκύπτει πως θα επιχειρήσει να κρατήσει την εξουσία στο κόμμα του, όχι τόσο διότι υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει και να επανέλθει στην εξουσία ο ίδιος, όσο για τη δική του προστασία από τις πιθανές αποκαλύψεις και κατηγορίες που μπορεί να αντιμετωπίσει. Ναι, ο Σαμαράς ήταν και εξακολουθεί να είναι εκβιάσιμος. Έπαιξε τον ρόλο του, εκτέλεσε τα συμβόλαια που συμφώνησε με τους δανειστές και τους ολιγάρχες και τώρα δεν είναι χρήσιμος σε κανέναν. Θα τολμούσα να πω πως είναι μεγάλο εμπόδιο στην ανανέωση που χρειάζεται η Ν.Δ. για να παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των τάξεων και των κοινωνικών ομάδων που κυριολεκτικά αφάνισε. Αν ο Σαμαράς επιχειρήσει να πάρει στον πολιτικό του τάφο και τη Ν.Δ., θα έχει οδυνηρό, όσο δεν μπορεί να φανταστεί, πολιτικό τέλος.

dchristou52@gmail.com
Χρήστου Δημήτρης