29 Ιανουαρίου 2015

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σε νέα μέγκενη κυρώσεων η Ρωσία

Δυτικοί οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τη ρωσική οικονομία σε επίπεδο... σκουπιδιού. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να «βομβαρδίσουν» τη Μόσχα με νέα πακέτα κυρώσεων.

Σε τηλεφωνική συνομιλία τους, Ομπάμα και Μέρκελ εξέφρασαν ανησυχία για την υλική υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας και συμφώνησαν στην «ανάγκη να τεθεί η ΡωσίαΣε τηλεφωνική συνομιλία τους, Ομπάμα και Μέρκελ εξέφρασαν ανησυχία για την υλική υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας και συμφώνησαν στην «ανάγκη να τεθεί η Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της»Ομπάμα και Μέρκελ συμφωνούν στην ανάγκη η Ρωσία να τεθεί «υπόλογη για τις πράξεις της». Οικονομικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Δυνάμεις - σύμμαχοι των Αμερικανών (βλέπε Σαουδική Αραβία) κρατούν, με τις κινήσεις τους, χαμηλά την αξία του πετρελαίου στερώντας έτσι από τη Μόσχα ζωτικά έσοδα ύψους πολλών δισ. δολ. Πράξεις... οικονομικού πολέμου όλες οι παραπάνω, έρχονται να «εκφράσουν» στην πράξη τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την τύχη της Ουκρανίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες με αποστολή να τρίξουν τα δόντια στη Μόσχα. Εάν το προσχέδιο της απόφασης που είδε χθες το φως της δημοσιότητας έχει όντως βάση, τότε η ΕΕ πρόκειται σήμερα να παρατείνει κατά εννέα μήνες (έως το τέλος δηλαδή του 2015) την ισχύ των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων - οντοτήτων που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων και να ζητήσει από την Κομισιόν να προετοιμάσει νέα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Μόσχας. Πηγές από τις Βρυξέλλες μιλούσαν χθες για επιπλέον περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που θα αποκόψουν τις ρωσικές εταιρείες από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, αναγκαίες για την επιβίωσή τους. Ωστόσο, απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, η Ευρώπη στέκεται διχασμένη, ενώ τα όποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα (ακόμη κι αν λάβουν το «πράσινο φως») μάλλον θα πρέπει να περιμένουν έως τα τέλη Μαρτίου για να υιοθετηθούν.

Οι Αμερικανοί φροντίζουν πάντως να υποδαυλίζουν την κόντρα, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία την απόφαση «να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη για την αύξηση της πίεσης στη Ρωσία». Το δήλωσε, άλλωστε, ξεκάθαρα χθες και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, αφού προηγουμένως έβαλε την υπογραφή του σε συμφωνία για την παροχή δανειακών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Λίγες ώρες πριν, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν τα επιτελεία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την υλική υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας και συμφώνησαν στην «ανάγκη να τεθεί η Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της».
Η κυβέρνηση Πούτιν ανακοίνωσε χθες πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 35 δισ. $ με στόχο τη θωράκιση της ρωσικής οικονομίας
Η κυβέρνηση Πούτιν ανακοίνωσε χθες πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 35 δισ. $ με στόχο τη θωράκιση της ρωσικής οικονομίας

Το Κρεμλίνο φυσικά από τη μεριά του εξακολουθεί να αρνείται κάθε εμπλοκή τακτικών ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο και βγαίνει στην... αντεπίθεση. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς αποκήρυξε χθες ως «παράλογες και επιβλαβείς για όλους» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ενώ Πούτιν και Μεντβέντεφ είδαν «πολιτικές σκοπιμότητες» πίσω από την κίνηση του οίκου «Standard & Poor's» να υποβαθμίσει τη ρωσική οικονομία.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την όποια πολιτική τους σκοπιμότητα, είναι γεγονός ότι οι δυτικές κυρώσεις (σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου) έχουν γονατίσει τη ρωσική οικονομία. Υπό το βάρος αυτών των πιέσεων, που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται ασφυκτικότερες, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 35 δισ. δολ., με στόχο την θωράκιση της οικονομίας. Στις προτεραιότητες της ρωσικής ηγεσίας: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, η αύξηση των συντάξεων κ.ά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ