29 Ιανουαρίου 2015

Ο ΟΗΕ «βομβαρδίζει» την Τουρκία Οι περιορισμοί στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες μεγεθύνονται συνεχώς

Για «βομβαρδισμό» της Τουρκίας σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χιουρριγιέτ».
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πληθώρα χωρών - μελών του ΟΗΕ άσκησαν δριμύτατη κριτική στην Τουρκία εξαιτίας των παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς δυσκολεύτηκε να απαντήσει στις κατηγορίες, τις οποίες δέχθηκε η χώρα του.
 

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους εξαιτίας της λογοκρισίας και των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι περιορισμοί μεγεθύνονται συνεχώς. Η Γερμανία συμμερίστηκε τον συγκεκριμένο προβληματισμό. Η Γαλλία, ζήτησε την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Αλεβίδων. Η Δανία ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Και άλλες χώρες, μέλη του ΟΗΕ άσκησαν δριμύτατη κριτική στην τουρκική κυβέρνηση. Η Αίγυπτος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία έχει σπάσει κάθε είδους ρεκόρ σε ότι αφορά την φυλάκιση των δημοσιογράφων. Το Κάιρο συνέστησε στην τουρκική κυβέρνηση την αποφυγή χρήση βίας στις ειρηνικές διαδηλώσεις. Η Συρία δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο «βομβαρδισμός» της Άγκυρας στον ΟΗΕ συνεχίστηκε και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, άλλες χώρες όπως το Κογκό, η Κίνα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη εξέφρασαν προβληματισμό για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196363