Σαν να μην έλαβε μέρος και να πλειοδότησε στο διαγωνισμό, σαν να μην κατέβαλε προκαταβολή, σαν να μην υπέγραψε συμφωνία πώλησης των μετοχών...Ενώ δηλαδή μεγάλος μέρος της παρουσίασης αφορούσε τη συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια αγωγών όπως ο ΤΑΡ και ο ΤΑΝΑΡ (αγωγός στην Τουρκία Trans Anatolian Pipeline που θα τροφοδοτεί τον ΤΑΡ), για την επένδυση στο ΔΕΣΦΑ, ούτε κουβέντα!Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη έμφαση έδωσε ο Abdullayev, στις όντως εντυπωσιακές επενδύσεις που πραγματοποιεί η Socar στην Τουρκία, όχι μόνο σε αγωγούς, αλλά και σε διυλιστήρια, χημικά εργοστάσια, λιμάνια. Σύμφωνα δε με τα όσα είπε, μέχρι στιγμής οι επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 5 δισ. δολάρια, ενώ με την ολοκλήρωση των σχεδίων θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. δολάρια.
Για την ιστορία απλώς να θυμίσουμε, ότι η υπόθεση «στράβωσε» από την αρχή του χρόνου, όταν οι υπηρεσίες της Κομισιόν αρμόδιες για τα ενεργειακά, διατύπωσαν ενστάσεις λόγω της προέλευσης και της εταιρικής μορφής της Socar. Όταν δε το θέμα τακτοποιήθηκε και με νομοθετική ρύθμιση, την υπόθεση ανέλαβε η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού που αποφάσισε σε βάθος έρευνα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δύσκολα οι Αζέροι θα περιμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας.
Αν και εδώ που τα λέμε, με την τροπή που πήραν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, ποιος μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις...
http://www.euro2day.gr/