10 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η οικονομία

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2014/12/06/198769_newsdetail.JPG
Επιμέλεια Συμέλα Τουχτίδου Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας. Αποτέλεσμα, το τρίτο τρίμηνο, να καταγράψει την χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών, μόλις 1,7%, αισθητά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η στάσιμη ζήτηση αγαθών από την Ευρώπη και οι ένοπλες συγκρούσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής περιορίζουν τις αγορές για τα τουρκικά προϊόντα. Η είδηση αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Νταβούτογλου, που έχει στηρίξει τη δημοφιλία της στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των περασμένων ετών και η οποία οδεύει σε εκλογές τον Ιούνιο.
Εντωμεταξύ, ανοιχτή παραμένει η αντιπαράθεση κυβέρνησης- Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων, καθώς η δεύτερη αρνείται να τα ρίξει, όσο ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 5%.
Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι θα αναγκαστεί να συμπλεύσει με την επιθυμία Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια, στις αρχές του νέου έτους. Η οικονομία της Τουρκίας παραμένει σταθερά εξωστρεφής, με τις εξαγωγές να στηρίζουν την ανάπτυξη, ενώ η χώρα επωφελείται από τη μείωση του κόστους της ενέργειας.
Copyright © 2014 euronews