10 Δεκεμβρίου 2014

Η Τουρκία πιέζει τις γειτονικές χώρες για το Κυπριακό Η τουρκική πλευρά οραματιζόταν την δημιουργία μια οικονομικής ένωσης


Του Νίκου Στέλγια-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
Μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό στο πεδίο της διπλωματίας λαμβάνει η Άγκυρα. Στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, η Άγκυρα αυξάνει την πίεση την οποία ασκεί στις γειτονικές χώρες για το Κυπριακό.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην νέα περίοδο, η Άγκυρα ζητά από χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες όπως αναθεωρήσουν άμεσα την πολιτική γραμμή, την οποία ακολουθούν στο Κυπριακό και στις διμερείς σχέσεις τους με την Λευκωσία.  Το πρώτο βήμα στα πλαίσια της νέας στρατηγικής έρχεται στα πλαίσια της επίσκεψης του Προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ στην Ιορδανία.
 

Στα πλαίσια των επαφών του στο Αμάν, ο Πρόεδρος της τουρκικής βουλής εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης της Ιορδανίας. Ο κ. Τσιτσέκ άσκησε δριμύτατη κριτική στην Ιορδανία εξαιτίας την γραμμή, την οποία ακολουθεί στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της «Κ», ο κ. Τσιτσέκ ζήτησε από την κυβέρνηση της Ιορδανίας να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική την οποία ακολουθεί για το Κυπριακό στα Ηνωμένα Έθνη.

Για πρώτη φορά, η τουρκική πλευρά έφερε στο επίκεντρο των επαφών της με μια χώρα της περιοχής το Κυπριακό, ζητώντας της ευθέως από να αναθεωρήσει την στάση της επί του ζητήματος.

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη του εμφυλίου στην Συρία, η τουρκική πλευρά οραματιζόταν την δημιουργία μια οικονομικής ένωσης, στην οποία θα συμμετείχαν η Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία και η «ΤΔΒΚ». Την ίδια περίοδο, ο κ. Τσιτσέκ ήταν αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα των Τουρκοκυπρίων.