11 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Η «ΚΑΥΤΗ» ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ Τέσσερα Super Puma με δύο super μίζες

Στα χέρια του ανακριτή Διαφθοράς βρίσκεται πλέον η «καυτή» δικογραφία για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma, το Δεκέμβριο του 2000, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο Γ. Καρατζαφέρης.  
Η έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, αφού ο δικαστικός λειτουργός μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν σε αυτόν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων προσωποποιημένες και κατά παντός υπευθύνου, αναφορικά με την προμήθεια, η ζημία της οποίας φέρεται να φτάνει τα 64 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση, έλαβαν μία ανώνυμη καταγγελία πριν από περίπου ένα χρόνο, η οποία έκανε λόγο για παράνομες πληρωμές κατά την επίμαχη σύμβαση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, δε, πως κατά την έρευνα εντοπίστηκαν δύο «μεσάζουσες» εταιρείες (Kestrel και Malwern), συμφερόντων των επιχειρηματιών Τσάτσου και Κομνόπουλου, οι οποίες εμφανίζονται να έλαβαν μέρος στη διακίνηση του υπό διερεύνηση «μαύρου χρήματος».

Εμβασμα 5,5 εκατ
Συγκεκριμένα, από το 2000 έως και το 2008 ο τραπεζικός λογαριασμός που τηρούσε στο νησί Jersey, η παράκτια εταιρεία Malwern, με έδρα τον Παναμά, εμφανίζεται να πιστώθηκε με εμβάσματα, συνολικού ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα, όπως προέκυψε, προήλθαν από τις δύο λιβανέζικες εταιρείες (Copsi Sal και Medifin Sal), οι οποίες ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της Eurocopter.
Το επίμαχο ποσό -σύμφωνα με το σκεπτικό των εισαγγελικών λειτουργών- σχετίζεται με τις παράνομες πληρωμές που φέρονται ότι δόθηκαν στους δύο επιχειρηματίες για τη μεσολάβησή τους, προκειμένου να υπογραφεί και να υλοποιηθεί η σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων. Στη συνέχεια, από τα 5,5 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος εμφανίζεται να μεταφέρθηκε σε άλλους τραπεζικούς λογιαριασμούς σε Ελλάδα και Ελβετία -που φέρονται να ανήκουν και πάλι στους ίδιους επιχειρηματίες- ενώ τα υπόλοιπα εμβάστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο νησί Gernsey. Πληρεξούσιοι αυτών φαίνεται πως ήταν Ελληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην αξιωματούχοι, που έχουν εντοπιστεί.
Ανάμεσα στα στοιχεία, που προήλθαν από αιτήματα δικαστικών συνδρομών, ήταν και η παράκτια εταιρεία Catalina International LTD, που το Νοέμβριο του 2007 φέρεται να έλαβε εμβάσματα ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ανήκε στον Γ. Καρατζαφέρη.
Ετσι, οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος είναι in rem εις βάρος των δύο επιχειρηματιών και των τριών πρώην στρατιωτικών αλλά και κατά παντός υπευθύνου, και αφορούν στα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).