Σαφέστατα είχε πλήρη γνώση ο Γιούνκερ ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μάλιστα λεπτομερή του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που διαμορφωνόταν στα μέτρα καθεμιάς από τις περίπου 340 πολυεθνικές που μέσω σύνθετων πλεγμάτων από εσωτερικά δάνεια και πληρωμές τόκων κατέληγαν να πληρώνουν ασήμαντους φόρους της τάξης του... 2% ή 3%, με κάποιες πολύ ισχυρότερες εταιρείες να πληρώνουν ακόμα... λιγότερους φόρους από αυτά τα γελοία ποσοστά! Για να το πούμε πιο απλά, αν ο Γιούνκερ άνοιγε το στόμα του, στη Γερμανία θα γινόταν κυριολεκτικά μπάχαλο και τα αρμόδια γερμανικά δικαστήρια θα δούλευαν μέρα - νύχτα δικάζοντας όλη την επιχειρηματική ελίτ, όλους τους ζάπλουτους, τους μεγιστάνες, τους πλούσιους και εκατοντάδες χιλιάδες εύπορους Γερμανούς!
Μόλις βέβαια διαπιστώσαμε ότι τα ονόματα των επιχειρήσεων που κυκλοφόρησαν ήταν πρωτίστως αμερικανικές, βρετανικές και λοιπές εταιρείες, αλλά σχεδόν καμία γερμανική, καταλάβαμε τι θα επακολουθούσε. Οντως, το Σάββατο δεν υπήρχε στη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» κανένα (!) άρθρο για την υπόθεση Γιούνκερ. Ούτε την Κυριακή, ούτε τη Δευτέρα! Η υπόθεση διευθετήθη στα παρασκήνια, προφανώς. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, αφού το Λουξεμβούργο έχει αφεθεί να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος ακριβώς για να λειτουργεί για τέτοιους σκοπούς! Το ενεργητικό των τραπεζών του Λουξεμβούργου, έγραφε τον περασμένο μήνα το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», ανέρχεται σε περίπου... 22 φορές το ΑΕΠ του!!! Ναι, είκοσι δύο φορές το ΑΕΠ! Δεν έχουμε ακόμη μάθει από αξιόπιστες πηγές γιατί έγινε αυτή η επίθεση στον Γιούνκερ. Ξέρουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει πιεστικά να επιβάλει τον επαναπατρισμό των γερμανικών κεφαλαίων στη Γερμανία, έστω και σταδιακά, ώστε να φορολογούνται μέσα στη Γερμανία και να εισπράττει το γερμανικό κράτος τα λεφτά. Δεν νομίζουμε όμως ότι η επίθεση κατά του Γιούνκερ έγινε γι' αυτό. Φυσικά και η υφαρπαγή ή η αγορά έναντι σημαντικού ποσού από μυστικές υπηρεσίες της λίστας της αμερικανικής λογιστικής εταιρείες PwC με τις επιχειρήσεις - πελάτες της στο Λουξεμβούργο, σίγουρα φοβίζει και τους πλούσιους Γερμανούς και κάνει πιο δύσκολη τη φοροαποφυγή εκ μέρους τους, στην οποία έχουν βεβαίως συνηθίσει.
Εντύπωσή μας είναι όμως ότι ο διεθνής διασυρμός και το συνακόλουθο «πολιτικό κόντεμα» του προέδρου της Κομισιόν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γιούνκερ έκανε πολιτικές δηλώσεις που έδειχναν μια προτίμηση σε χαλαρότερη πολιτική από αυτήν που έχει επιβάλει το Βερολίνο σε όλη την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Κάτι ανάλογο, σε πολύ μικρότερη όμως κλίμακα, έπαθε και ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεσή του να παράσχει ρευστότητα ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρά την αντίθετη γνώμη των Γερμανών. Είναι προφανές ότι η Γερμανία αισθάνεται πλέον τόσο ισχυρή που δεν είναι διατεθειμένη κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση ή ελαφρά απόκλιση από τη γραμμή που υπαγορεύει στην ΕΕ και απαιτεί να υλοποιείται χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.