Κωνσταντινούπολη: Στενά θα παρακολουθεί η Άγκυρα τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν θα χτυπήσει με βάση τους «κανόνες εμπλοκής» που παρέδωσε η Ππωθυπουργία της Τουρκίας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και από εκεί στο Αρχηγείο του Ναυτικού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet».
 
«Εποχή παρενόχλησης αλλά όχι χτυπήματος», είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας, η οποία αναφέρει ότι η πρωθυπουργία της Τουρκίας έδωσε αρμοδιότητα για κλιμάκωση της κρίσης αλλά οι «κανόνες εμπλοκής» δεν περιέχουν χτύπημα, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Θα παρακολουθεί από κοντά τις πολεμικές κινήσεις αλλά δεν θα χτυπήσει, γράφει. Όπως αναφέρεται, παρακολουθείται στενά το πολεμικό πλοίο και το υποβρύχιο που έστειλε η Ελλάδα στην περιοχή.
 
Η «Cumhuriyet» γράφει ότι δεν θα επιτραπεί αυτά τα πλοία να εμποδίσουν τις εργασίες του «Μπαρμπαρός».
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έλαβε ο κυβερνήτης του πλοίου έχει τη δυνατότητα να εγκλωβίσει τα ραντάρ των πολεμικών πλοίων που θα τον πλησιάσουν απειλητικά, ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έδωσε εξουσία για να χτυπήσει. Στην περίπτωση που υπάρξει μια ανεπιθύμητη κατάσταση, τη διαταγή για χτύπημα θα την δώσει η Άγκυρα.

Η «Cumhuriyet» αναφέρει πως το γεγονός ότι δεν έχουν σκληρύνει οι «κανόνες εμπλοκής» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως στη Συρία οφείλεται στο ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ανήκουν στις συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, που ανήκει και η Τουρκία.
 
Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έχει μείνει κανένας σύμμαχος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ οι σχέσεις είναι κακές.
 
Για τη συμμαχία Αιγύπου-Ελλάδας-Κύπρου, αναφέρει ότι οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα. Γράφει ότι πέρσι η Ελλάδα είχε προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή της «μέσης γραμμής» και για τα νησιά και η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό σημαίνει ότι και το Καστελόριζο έχει 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα. Αν η γραμμή αυτή του Καστελορίζου ενωθεί με τη γραμμή της Κρήτης και της Ρόδου, τότε η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα, σχολιάζει η «Cumhuriyet» και προσθέτει ότι σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η Τουρκία περιορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια.
 
Για την Κύπρο γράφει ότι το 2004 κήρυξε 200 ναυτικά μίλια ως ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον έδωσε άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων σε 13 περιοχές και έκανε συμφωνίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο. Στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνίες με αμερικανικές, γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες ερευνών. «Τώρα η Τουρκία τρέχει να βγάλει το γκολ από τα δίκτυα», σχολιάζει η «Cumhuriyet».

Πηγή: ΚΥΠΕ