11 Νοεμβρίου 2014

Το Καστελλόριζο στο τραπέζι ΕΣΕΠ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Προβληματισμό φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ως προς την κατάληξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που θα περιλαμβάνει το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε στα μέλη του Συμβουλίου πως στο Κάιρο εκφράστηκε η πολιτική βούληση των τριών κρατών και ότι η οριοθέτηση αποτελεί μια διαφορετική και προκεχωρημένη ενέργεια. Στο Συμβούλιο ελέχθη επίσης ότι «οι Αιγύπτιοι δεν κλειδώνουν ακόμα το θέμα του Καστελλόριζου». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, παρενέβη ο κ. Τ. Κουίκ (ΑΝΕΛ), που φέρεται να επισήμανε ότι ο σωστός όρος είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη νήσο Στρογγύλη. Επιφυλακτικός σε σχέση με τη στάση των Αιγυπτίων εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (REAL FM) λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος των Αιγυπτίων» και ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο».


Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, το ΕΣΕΠ «διεξήχθη σε σοβαρό και συναινετικό κλίμα» και εξέφρασε  την ελπίδα ότι αυτός «είναι ένας καλός οιωνός για τη στάση  όλων των πολιτικών δυνάμεων στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και γενικότερα».Επί τάπητος ετέθη όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων. Την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο υποδέχτηκαν θετικά όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση των γ.γ. των ΥΠΕΞ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία διαβάζει με άνεση το μήνυμα που στέλνεται για τον ρόλο του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος ζήτησε «το πνεύμα νηφαλιότητας στο ΕΣΕΠ να μεταφερθεί και στον δημόσιο διάλογο» και πρόσθεσε ότι «η επίμονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παράγει ένταση και αστάθεια και ως εκ τούτου, η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι εθνική ανάγκη». Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν στη συνεδρίαση υπέρ του να διατηρηθεί ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Βαλαβάνη, στις δηλώσεις της, ανέφερε ότι το κόμμα της στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «ανοιχτής γραμμής Ελλάδας - Τουρκίας προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια αποκλιμάκωση της έντασης», αλλά και σε συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Κύπρο «να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο κ. Κουίκ ζήτησε συνάντηση πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα. Στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συζητηθεί η πολιτική της Αγκυρας για τα Δυτικά Βαλκάνια, «της Θράκης συμπεριλαμβανομένης» και πρότεινε να επανέλθει προς συζήτηση το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1992 για τη Θράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η πολιτική της Αγκυρας στα Δυτικά Βαλκάνια.