11 Νοεμβρίου 2014

«Τρίζει» επικίνδυνα η καρέκλα του Γιούνκερ

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/878578/638/399/0x0000000000c9441d/2/zan-klont-giounker-komision.jpgΓράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος
Οτίτλος του άρθρου το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα του Bloomberg, υπογεγραμμένο μάλιστα από «τους εκδότες», δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο παρανόησης όσον αφορά τον σκοπό του: «Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να φύγει». Στο κείμενο που ακολουθεί, άλλωστε, οι «εκδότες» εξαπολύουν μια πρωτοφανή σε σκληρότητα επίθεση κατά του Γιούνκερ, σημειώνουν εξαρχής ότι «η επιλογή του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ήταν πάντοτε κακή», ανάγοντάς τον ουσιαστικά σε καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς και το μέλλον της.

«Ο Γιούνκερ ήταν, για σχεδόν δύο δεκαετίες, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ενός μικροσκοπικού κράτους με πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 1/17 του αντίστοιχου του Λονδίνου. Σε αυτό το διάστημα, επέβλεπε την ανάπτυξη μιας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας η οποία μετατράπηκε σε φορολογικό κέντρο για τουλάχιστον 340 μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, χώρια τα επενδυτικά κεφάλαια, με σχεδόν 3 τρισ. ευρώ καθαρού ενεργητικού (...) Φαίνεται πως όλες αυτές οι συμφωνίες περιβάλλονταν από άκρα μυστικότητα (...) Μπορεί κανείς να πει ότι ο Γιούνκερ έκανε τη χώρα του πλούσια κλέβοντας τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ε.Ε., τις οποίες τώρα έχει ταχθεί να υπηρετεί», τονίζει η ανάλυση, για να ξεκαθαρίσει ότι «σε αυτό το σημείο, (ο Γιούνκερ) το καλύτερο που έχει να κάνει για να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι να παραιτηθεί».

Το Bloomberg δεν διστάζει, επίσης, να διατυπώσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η έρευνα την οποία επισήμως διεξάγουν οι Βρυξέλλες θα είναι αντικειμενική. «Η θέση του Γιούνκερ ως επικεφαλής του σώματος που ερευνά τις φορολογικές πρακτικές τις οποίες επέβλεπε ως πρωθυπουργός συνιστά σαφή σύγκρουση συμφερόντων. Είναι πιθανό η επιτροπή να μη βρει τίποτα μη σύννομο που να αφορά τον φορολογικό παράδεισμο του Λουξεμβούργου», γράφουν οι «εκδότες». Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, φέρεται να συμφωνεί και το χθεσινό κεντρικό σχόλιο των Financial Times.

Υπό τον τίτλο «ο Γιούνκερ πρέπει να μιλήσει για το Λουξεμβούργο και τους φόρους» και υπογραμμίζοντας ότι «ο μεγάλος χαμένος από τη φοροδιαφυγή είναι οι φορολογούμενοι άλλων χωρών, σε μια περίοδο μάλιστα δημοσιονομικών δυσκολιών», η βρετανική εφημερίδα σημειώνει: «Έχοντας κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρεμπόδιση των προσπαθειών ανταλλαγής περισσότερων στοιχείων όσον αφορά στα φορολογούμενα κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, για το καλό του -και το καλό της Κομισιόν- ο κ. Γιούνκερ δεν δικαιούται σήμερα παρά να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες καταπολέμησης των παραβιάσεων των φορολογικών συστημάτων».

Φυσικά, το Bloomberg και οι FT δεν είναι τα μοναδικά ΜΜΕ που έχουν «στολίσει» τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του Λουξεμβούργου και του ίδιου ως πρωθυπουργού του. Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή, η γερμανική εφημερίδα FAZ, στο δικό της πρωτοσέλιδο σχόλιο, τον χαρακτήριζε μια «διαρκή αντίφαση» και... «χαμαιλέοντα»! Και μάλιστα με παραδείγματα: «Ως πρόεδρος του Eurogroup, όχι απλώς ήθελε να σωθεί με κάθε θυσία το ευρώ, αλλά ήθελε και να συμμετέχουν οι τράπεζες στο κόστος της κρίσης. Έτσι, απαιτούσε από τις Βρυξέλλες να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου όμως τασσόταν εναντίον αυτού του μέτρου».

Μετά από όλα αυτά, τι θα κάνει άραγε ο Γιούνκερ; Και τι θα πράξει η Ευρωβουλή, που κατηγορήθηκε από το Bloomberg ότι «τον φόρεσε» ετσιθελικά στους «28»; Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος αυτής της Κομισιόν έχει ήδη λιγότερο κύρος και από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ