16 Νοεμβρίου 2014

ΚΡΥΒΟΥΝ ΠΑΓΙΔΕΣ Λεπτές ισορροπίες στην τομή... των δύο τριμερών

«Νέα Τάξη» πραγμάτων διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της Κύπρου για την ανάπτυξη των δύο τεμνόμενων Τριμερών Συνεργασιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς οι τέσσερις πιο σταθερές και ισχυρές χώρες της περιοχής «συνασπίζονται» για να διασφαλίσουν όχι μόνο τα δικά τους συμφέροντα αλλά και έναν παγκοσμίου ενδιαφέροντος διάδρομο ενέργειας, ασφάλειας και σταθερότητας.
Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να κρατήσει ισορροπίες, καθώς τα κατευναστικά μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση ότι οι τριμερείς συνεργασίες, που είναι σε πλήρη εξέλιξη δεν έχουν στόχο την Τουρκία

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να κρατήσει ισορροπίες, καθώς τα κατευναστικά μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση ότι οι τριμερείς συνεργασίες, που είναι σε πλήρη εξέλιξη δεν έχουν στόχο την Τουρκία, θα μπορούσαν να ερμηνευθούν με λάθος τρόπο από Κάιρο και Ιεροσόλυμα...
Η ρήξη των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο προσλαμβάνει μόνιμο χαρακτήρα τουλάχιστον όσο παραμένει στην ηγεσία της Αγκυρας ο «απρόβλεπτος» Ερντογάν και είναι δεδομένο ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα παραμείνει ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Τουρκίας.Μετά τη συνάντηση προετοιμασίας που έγινε στην Αθήνα μεταξύ των γ.γ των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, αναμένεται εκτός απροόπτου να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όπου και θα αποφασίσουν την πραγματοποίηση τριμερούς σε επίπεδο Κορυφής. Παρά τον ενθουσιασμό όμως, οι σχέσεις με το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και μέτρο.Το μεγάλο «κάδρο» της Ανατολικής Μεσογείου δεν περιορίζεται μόνο στις σχέσεις των χωρών της περιοχής.
Η Κίνα
Η Διώρυγα του Σουέζ και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελούν έναν κρίσιμο διάδρομο απ' όπου διέρχεται μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες οδούς μεταφοράς πετρελαίου. Αλλά και η Κίνα, στο περίφημο σχέδιο του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» στο οποίο θα επενδύσει σχεδόν 40 δισ. δολάρια, έχει επιλέξει την ίδια διαδρομή που διέρχεται από τη Διώρυγα της Σουέζ και αφού διασχίσει τη θαλάσσια ζώνη προς το Αιγαίο καταλήγει στον Πειραιά.Η σχέση της Λευκωσίας και της Αθήνας με το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας, αλλά πρέπει να δομηθεί στη σχέση αμοιβαίου συμφέροντος.

Το Ισραήλ, που δικαιολογημένα μετά και την αποσταθεροποίηση στη Μ. Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο υποφέρει από το «σύνδρομο πολιορκίας», αναζητεί διέξοδο προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσφέρει μόνο η Ελλάδα με «ενδιάμεσο» την Κύπρο. Είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα το οποίο οφείλουν να εκμεταλλευτούν Αθήνα και Λευκωσία.

Η Ελλάδα με τη μεσολάβηση της Κύπρου προσφέρει το πολύτιμο «στρατηγικό βάθος» το οποίο έχει ανάγκη το Ισραήλ, όπως παρέχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία στην ΕΕ. Εξάλλου οι στρατιωτικές ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας είτε στο Τρόοδος της Κύπρου είτε στο FIR Αθηνών προσέφεραν σημαντικότατη υπηρεσία στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία για ασκήσεις σε πραγματικό περιβάλλον μάχης.

Ομως οι σχέσεις με το Ισραήλ, είτε διμερείς είτε τριμερείς, πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο ώστε να μην είναι ετεροβαρείς προς όφελος των Ισραηλινών. Η επιμονή των Ισραηλινών να μην υπάρξει ρητή αναφορά στην Τουρκία στο Κοινό Ανακοινωθέν των γ.γ. των ΥΠΕΞ σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις εις βάρος της Κύπρου, προκάλεσε προβληματισμό, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβει ότι δεν επιθυμεί να εξωθήσει τις σχέσεις με την Αγκυρα σε πλήρη και οριστική ρήξη.

Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να αναζητήσουν νέους κώδικες επικοινωνίας με το Ισραήλ. Ο δυναμισμός της ισραηλινής οικονομίας κυρίως στον τομέα της καινοτομίας μπορεί να μεταλαμπαδευτεί και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ο αγροτικός τομέας είναι από τους δυναμικούς και στις τρεις χώρες, όπως εξαιρετικά σημαντικός είναι και αυτός της διαχείρισης υδάτινων πόρων όπου το Ισραήλ διαθέτει την κορυφαία παγκοσμίως τεχνολογία.

Επίσης, υπάρχει ευρύτατο πεδίο συνεργασίας στο επίπεδο της Διασποράς, όπου το εβραϊκό λόμπι, ισχυρό όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο, έχει δείξει τα πρώτα δείγματα στήριξης της Κύπρου και σε αυτό οφείλεται η μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το νησί.
Η Λευκωσία μπορεί να βρει και άλλα κοινά σημεία επαφής με το Ισραήλ, όπως η αντιμετώπιση της συριακής κρίσης αλλά και το Κουρδικό, όπου η υπόγεια στήριξη των Ισραηλινών στους Κούρδους δεν είναι κάτι που Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να παραβλέπουν.
ΕΘΝΟΣ