16 Νοεμβρίου 2014

Οι διεκδικήσεις του Ισραήλ για στήριξη στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ


  • Οι διεκδικήσεις του Ισραήλ για στήριξη στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖΧαρίτος Πάνος 
  • Στις δύο εβδομάδες που θα προηγηθούν των Χριστουγέννων τοποθετείται χρονικά η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αυτή θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την τριμερή σε επίπεδο πρωθυπουργών. Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές για την ώρα είναι πως υπάρχει πολύς δρόμος για να οριστικοποιηθεί το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών και η διατύπωση των άρθρων που αφορούν τα ζητήματα συμφωνίας. Η διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων αυτών αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους ομολόγους του και το αν τελικώς θα καταλήξουν σε μια ικανοποιητική για όλους διατύπωση κειμένου θα καθορίσει τον χρόνο της συνάντησης των τριών πρωθυπουργών.
    Όπως και στην περίπτωση της Αιγύπτου, και οι τρεις πλευρές επιθυμούν να συμπεριλάβουν στο κοινό ανακοινωθέν μια σειρά από ζητήματα που δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά. Στην περίπτωση της τριμερούς του Καΐρου για παράδειγμα το άρθρο 6 του ανακοινωθέντος αναφέρεται στην καταδίκη της εσωτερικής τρομοκρατίας στην Αίγυπτο και στη στήριξη της αιγυπτιακής κυβέρνησης στον αγώνα της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Βεβαίως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι μεν ιδιόμορφα λόγω των διώξεων που έχει υποστεί το πολιτικό σκέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την άλλη όμως το γεγονός ότι αποφεύχθηκε μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση της τρομοκρατίας στην εν λόγω χώρα διευκόλυνε την αποδοχή μιας τέτοιας θέσης από Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης στην Αίγυπτο υπάρχουν ενεργοί πυρήνες της Αλ Κάιντα στη Χερσόνησο του Σινά και προσφάτως και του Ισλαμικού Κράτους.

    Εφόσον το Ισραήλ θέσει ζήτημα καταδίκης της εσωτερικής τρομοκρατίας (σύμφωνα με πληροφορίες θα το θέσει), πώς θα αντιδράσουν Ελλάδα και Κύπρος; Το θέμα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον με δεδομένο πως το Ισραήλ μιλά για εσωτερική τρομοκρατία ενώ κατέχει τη Δυτική Όχθη. Στο τραπέζι απέναντί του θα βρίσκεται η Κύπρος, η οποία καλείται να στηρίξει τη θέση αυτή του Ισραήλ, ενώ η ίδια βιώνει την κατοχή εδαφών της από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, που θα διεκδικήσει την ξεκάθαρη στήριξη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αναφορικά με την ΑΟΖ στο κείμενο που θα συνταχθεί, θα πρέπει να στηρίξει τη θέση του Ισραήλ για την εσωτερική τρομοκρατία, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή πιθανότατα θα τεθεί θέμα από πλευράς Τελ Αβίβ για επίλυση του Παλαιστινιακού από περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής και απεμπλοκή από τους καθιερωμένους δαύλους.

    Ελλάδα και Κύπρος σαφέστατα δεν μπορούν να συνταχθούν με τις θέσεις αυτές. Και οι δύο πλευρές φέρεται να είναι ενήμερες για τα παραπάνω. Το Ισραήλ λόγω της διεθνούς απομόνωσης, στην οποία το έχουν οδηγήσει οι διπλωματικοί χειρισμοί Νετανιάχου, θα επιχειρήσει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα από μια τριμερή συνάντηση και για τον λόγο αυτόν οι πιθανότητες άμεσης πραγματοποίησής της είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.