12 Αυγούστου 2014

Ο σκληρός Σεπτέμβριος της ΕΕ

Ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από δύο χρόνια υπήρχε ακόμη, άντεχε η παράδοση ή το φετίχ των θερινών διακοπών. Φέτος, και μάλλον απρόσμενα, η θερινή χαλάρωση και ηρεμία έσπασαν. Οσοι νόμιζαν ότι ξεχνούν την ΕΕ - Ευρωζώνη και τα προβλήματά της μετά τη συνέντευξη Ντράγκι την πρώτη Πέμπτη του Ιουλίου και την ομιλία στα μέσα του ίδιου μήνα του Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο γελάστηκαν. Η υπεραισιόδοξη ρητορική Ρέντσι ήταν από ό,τι φαίνεται μία ασπιρίνη με περιορισμένη χρονική επίδραση.

Η διάσωση της τράπεζας BES στην Πορτογαλία, τα σύννεφα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης που αρχίζουν να καλύπτουν τον καλοκαιρινό ουρανό της Γερμανίας και κάνουν τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Βάιντεμαν να ζητά εδώ και τώρα αυξήσεις μισθών, η ομολογημένη πλέον αδυναμία Ρέντσι να τετραγωνίσει τον κύκλο, να συνδυάσει δραστική δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη, θα αρκούσαν από μόνα τους αθροιστικά για να βλέπουμε τον Σεπτέμβριο σαν απότομη μετάπτωση στη βαρυχειμωνιά. Από ό,τι φαίνεται μάλλον δεν έφταναν, καθώς η ΕΕ με βαρύνουσα στρατηγική επιλογή και ευθύνη του Βερολίνου, που έκανε στροφή 180°, ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ και επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, που θα προκαλέσουν ανυπολόγιστο κόστος. Η Γερμανία σήμερα επιδεικνύει αντιρωσικό ζήλο με τον ίδιο απόλυτο τρόπο που εδώ και τέσσερα χρόνια επιβάλλει στους εταίρους της μία λιτότητα, που τη βλέπει τώρα να χτυπά το κουδούνι της δικής της πόρτας. Μην ανησυχείτε, μας διαβεβαιώνει ο Αμερικανός φίλος, η Ρωσία θα φοβηθεί και θα αναδιπλωθεί σύντομα και ο Πούτιν μάλλον θα εγκαταλείψει το Κρεμλίνο.

Επειδή είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η πιο καλά πληροφορημένη μεγάλη δύναμη στον κόσμο πιστεύει παρόμοιες υπεραπλουστεύσεις, προφανώς πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική που προορίζεται να κάμψει τους φόβους και τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων.

Μόνον που τα παραπάνω σενάρια υποταγής της Μόσχας και φυγής του Πούτιν θυμίζουν ότι πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση μίας κατά τα άλλα σταθερής Ευρωζώνης και ακόμη χειρότερα παραπέμπουν στον Αύγουστο του 2014, όταν στη Γαλλία πίστευαν σε έναν «σύντομο φρέσκο και δροσερό πόλεμο», ενώ στη Βρετανία οι στρατιώτες χαιρετούσαν τις αγαπημένες τους με την υπόσχεση να είναι πίσω στην πατρίδα τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς....
kapopoulos@pegasus.gr- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ