12 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Φως για έξοδο από το πολιτικό χάος

Τα βλέμματα ολόκληρης της υφηλίου μπορεί να είναι στραμμένα στα μέτωπα του πολέμου και στις σκηνές φρίκης, αλλά στα πολιτικά αρχηγεία δεν σταματούν ούτε στιγμή να τονίζουν πως το πρόβλημα του Ιράκ είναι κατά βάση πολιτικό.

Οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών οδηγούν μαζικά στον δρόμο της προσφυγιάς τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι που έχει μακραίωνη ιστορία στο Ιράκ
Οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών οδηγούν μαζικά στον δρόμο της προσφυγιάς τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι που έχει μακραίωνη ιστορία στο ΙράκΓια τους Δυτικούς, η νούμερο ένα προτεραιότητα ετούτη τη στιγμή είναι να σχηματιστεί στη Βαγδάτη ένας κυβερνητικός συνασπισμός εθνικής ενότητας και ευρείας συμμετοχής που θα έχει τη στήριξη σιιτών, σουνιτών και Κούρδων. Και στο πολιτικό μέτωπο του Ιράκ ωστόσο, όπως άλλωστε και στο στρατιωτικό, κυριαρχεί... ο αλληλοσπαραγμός. Το Ιράκ παραμένει επί της ουσίας ακυβέρνητο από τον περασμένο Απρίλιο οπότε διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στη χώρα.Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας σε Ιράκ και Συρία. Πάτησαν πάνω στη δυσφορία των αποκλεισμένων από την κεντρική διοίκηση σουνιτικών πληθυσμών και άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο της χώρας σκορπώντας παράλληλα τον τρόμο και τον θάνατο. Ακόμη κι αυτό ωστόσο δεν κατάφερε να ενώσει τα πολιτικά στρατόπεδα απέναντι στον κοινό εχθρό.
Μόλις χθες, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Απριλίου και... οχτώ μήνες αφότου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν τη Φαλούτζα, ο πρόεδρος του Ιράκ, Φαούντ Μασούμ, έδωσε (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σιίτη Χάινταρ αλ-Αμπάντι, τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου. Κι αυτό, ωστόσο, έγινε μέσα σε κλίμα πόλωσης και αστάθειας, με το μπλοκ του απερχόμενου (επίσης σιίτη) πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι να αντιδρά εντονότατα... βγάζοντας μάλιστα παραστρατιωτικές ομάδες στους δρόμους της Βαγδάτης (κίνηση η οποία αναπόφευκτα γέννησε φόβους ακόμη και για πραξικόπημα).
Το περιοδικό που εκδίδουν οι τζιχαντιστές
Το περιοδικό που εκδίδουν οι τζιχαντιστές
Ο Μαλίκι, πρωθυπουργός του Ιράκ για δύο συνεχείς θητείες από το 2006 και μετά, κέρδισε μεν τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Με τη διακυβέρνησή του τα προηγούμενα χρόνια, ο Μαλίκι «κατάφερε» να στρέψει εναντίον του σχεδόν όλο τον κόσμο εντός και εκτός Ιράκ: τους σουνίτες, τους Κούρδους, μέρος των σιιτών, ακόμη και τους Αμερικανούς.
Συγκέντρωσε στα χέρια του υπερβολικά πολλές εξουσίες (τα χαρτοφυλάκια Αμυνας, Εσωτερικών και Πληροφοριών), έβαλε δικούς του ανθρώπους σε όλα το κομβικά πόστα, έφτιαξε δικό του «στρατό» και έστειλε τους Κούρδους και τους σουνίτες στην πολιτική απομόνωση, αποκλείοντάς τους από τον κρατικό μηχανισμό.

Ολα αυτά δημιούργησαν συνθήκες πολυ-διάσπασης εντός του Ιράκ και προετοίμασαν το έδαφος για την προέλαση των τζιχαντιστών. Κάπως έτσι ο Μαλίκι έφτασε στο σημείο να θεωρείται μέρος του προβλήματος και άρχισε να δέχεται πιέσεις για έξοδο από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο συνασπισμός των σιιτικών κομμάτων έδωσε τελικά το πρωθυπουργικό χρίσμα στον επίσης σιίτη Χάινταρ αλ-Αμπάντι, παρά τις αντιδράσεις του Μαλίκι ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία και κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας για παραβίαση του Συντάγματος. Το μεγάλο ερώτημα επί του παρόντος είναι εάν ο τελευταίος θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τις παραστρατιωτικές ομάδες που του είναι πιστές για να κρατηθεί με τη βία στην εξουσία παρά την απώλεια της πολιτικής στήριξης στο πρόσωπό του.

Οι Αμερικανοί (Κέρι, Μπάιντεν) πάντως έστειλαν σήμα στον Μαλίκι να κάνει πίσω. «Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Ιράκ και ελπίζουμε ότι ο κ. Μαλίκι δεν θα πυροδοτήσει την ένταση», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ IS
Είχαν... τρομάξει ακόμα και την Αλ Κάιντα
Πιο βάρβαροι από την Αλ Κάιντα και ικανοί να δυσφημίσουν ακόμη και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ετσι περιγράφονται οι πλέον γνωστοί για τις θηριωδίες τους στο Ιράκ τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (IS) σε μακροσκελή επιστολή η οποία βρέθηκε στο παλιό κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Στη συγκεκριμένη επιστολή, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», διαβάζουμε πως οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους (μέχρι πρότινος γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία ή ISIS) είναι τόσο ακραίοι που ακόμη και η Αλ Κάιντα θα έπρεπε να διακόψει κάθε σχέση μαζί τους.

Η επιστολή φέρεται να γράφτηκε το 2011 από στενό συνεργάτη του Μπιν Λάντεν, ο οποίος μάλιστα απαριθμεί κάποιες από τις πράξεις ακραίας βαρβαρότητας των τζιχαντιστών και σημειώνει πως αυτοί δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Πέρα από βάρβαροι, ωστόσο, οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι και άσοι στην προπαγάνδα, γεγονός που τους καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνους. Χαρακτηριστικά, αυτοί κυκλοφορούν ακόμη και το δικό τους έγχρωμο περιοδικό (με τον τίτλο «Al Mustaqbal») το οποίο μοιράζεται δωρεάν στους πιστούς στα τζαμιά της Ινδονησίας αλλά και μέσω των social media σε ηλεκτρονική μορφή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ